Blanka Čehova o knjizi "Total Balkan": Iskustva sa Kosova i Metohije

Blanka Čehova
Izvor: Foto: N. Skenderija

Češka autorka Blanka Čehova juče je, najpre u ambasadi svoje zemlje u Beogradu, a potom i u KCB, predstavila roman "Total Balkan" koji je, u prevodu Zorana Dukića, objavilo IP "Klio", prenose Novosti.

"Ne očekujem preveliko interesovanje za ovu knjigu u Češkoj, gde Kosovo nije velika tema, već zanima tek uzak krug ljudi, no radovaće me dobar prijem knjige u Srbiji jer vama Kosovo mnogo znači, blisko vam je", rekla je češka književnica i pravnica, koja je prekinula karijeru u međunarodnim organizacijama, a prelomno razočarenje doživela je upravo tokom misije OUN na Kosovu koja je i bila "okidač" da ispiše "Total Balkan".

Čehova je otkrila kako, iako je "štreberski" pristupila pripremama za misiju, nije znala gotovo ništa o kosovskoj realnosti, sve dok nije na prvi pogled zavolela Kosovsku Mitrovicu, a potom i tamošnje stanovništvo, zbog čega je i po prekidu angažmana pri OUN ostala neko vreme tamo.

"Dve nedelje pre te misije, srela sam Vaclava Havela, koji me je istinski zainteresovano ispitivao šta to tamo rade UN, i šta u stvari znači to 'demokratizovati'. Tada nisam znala da mu odgovorim i žao mi je što je preminuo pre izlaska knjige, za koju su rekli da bi bila 'knjiga Havelovog srca' ", navela je Čehova.

Na pitanje šta misli o situaciji u kojoj predsednik Češke Republike smatra da njegova zemlja nije trebalo ni da prizna Kosovo, te da bi priznavanje valjalo povući, dok ostale institucije (vlada i Ministarstvo spoljnih poslova) nastavljaju putem kojim su krenule priznavši tu samoproglašenu tvorevinu, Čehova je rekla da je to prilično očekivano.

"Oni se, na kraju krajeva i ne moraju slagati, poznato je da je predsednik naklonjeniji Rusiji i Kini. Istina je da se u Češkoj svake godine organizuju protesti na dan kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, ali ljudima tamo to ipak nije previše bitna niti bliska tema", navela je Čehova.

Premda (i zbog dnevničke forme) deluje kao u potpunosti autobiografska knjiga, "Total Balkan" je, veli autorka, njena interpretacija u kojoj je ublažila i prepoznatljivim češkim humorom impregnirala svoja iskustva na jugu Srbije.

Na osoben, "ženski" način, Čehova približava svakodnevicu tamošnjeg življa, uverena da će se naći način za prevazilaženje sukoba, poput razgraničenja koje i sama sugeriše ili nekog drugog.