Dani srpske i strane kinematografije u Gračanici

Plakata 1.jpg
Izvor: Kosovo Online

Peti "Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival" (KMMFF) biće otvoren sutra i trajaće do 14. decembra, a u bogatom programu nalaze se najnovija filmska ostvarenja iz Srbije, kao i strani filmovi koji su osvojili prestižne nagrade na evropskim festivalima.

Prvo dugometražno ostvarenje Maše Nešković „Asimetrija“, koje je veliku pažnju privuklo tokom premijernog prikazivanja na nedavno održanom "Festivalu autorskog filma" otvoriće ovogodišnji KMMFF u Gračanici. 

Tokom četiri festivalska dana publika će imati priliku da pogleda neke od najnovijih filmova srpske i regionalne produkcije. 

„Realna priča“, rediteljski prvenac Gordana Kičića deo je ovogodišenje filmske festivalske ponude u Gračanici.

„Četiri ruže“, krimi drama sa elementima komedije, Vasilija Nikitovića je priča o običnom čoveku poreklom iz Zvečana i njegovim iskušenjima u velikom gradu.

Višestruko nagrađivani film "Ajvar" u režiji Ana Marije Rosi sa Natašom Ninković i Sergejem Trifunovićem u glavnim ulogama je ostvarenje za koje se očekuje veliko interesovanje ljubitelja sedme umetnosti.

Komediju Predraga Ličine „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ i dramu „Pijavice“ u režiji Dragana Marinkovića, čiji je scenario pisan po istoimenom romanu Davida Albaharija, publika može pogledati do kraja festivala. 
 
Drama „Sinonimi“, ovogodišnji dobitnik Zlatnog medveda u Berlinu čija je radnja premeštena u Napulj 70-ih godina 20. veka takođe je ušla u ovogodišnju selekciju festivala.

U okviru strane selekcije biće prikazan i novi film Abela Ferare „Tomazo“ koji postavlja pitanje da li ostareli glavni junak može da nađe sreću u ulozi supruga i oca.
 
Kao i prethodnih godina, KMMFF je pripremio bogat program i za najmlađu publiku. Tako će u subotu, 14. decembra tokom dana biti prikazani porodični i animirani sinhronizovani filmovi - „Ailovo putovanje“, „Solan i Ludvig: Misija na Mesec“, „Lote i izgubljeni zmajevi“ i „Čuvena invazija medveda na Siciliju“.
 
Posetioci festivala imaće priliku da glasaju i na taj način izaberu najbolji domaći film koji će biti proglašen na zatvaranju festivala.

Festival organizuje Evropski kulturni forum uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u partnerstvu sa Domom kulture „Gračanica“.

Kupovinom ulaznica po ceni od 100 dinara posetioci će učestvovati u nagradnoj igri koja se dodeljuje na zatvaranju festivala. Vrednost nagrade je 5.000 dinara.