Dodelom nagrada završen festival pozorišta „Mali Joakim“

pozorišni festval Mali Joakim
Izvor: Kosovo Pres

Predstavi „Palčica“ Pozorišta iz lutaka iz Niša dodeljen je gran pri 13. Festivala pozorišta za decu i mlade „Mali Joakim“ koji se od 10. do 16. maja održavao u Gračanici, prenosi Kosovo pres.

Ocena žirija je da je predstava „Mali Joakim“ jasnog i dosledno sprovedenog koncepta, modernog izraza i estetske usklađenosti, koja lako i precizno komunicira sa publikom.

Niškom pozorištu lutaka dodeljene su i nagrade za najbolje glumačko ostvarenje koja je pripala Alaksandri Pavlović, najbolju režiju – Dragani Miloševski Popov, kostimografiju i scenografiju kao i specijalna nagrada glumici Jeleni Đorđević za više epizodnih uloga u nagrađenoj predstavi „Palčica“.

Zato što je na sceni u brzom ritmu smenjivanja pokazao raskošnost glumačkog umeća i transformacije žiri je odlučio da nagrada za glumačko ostvarenje bude dodeljena Petru Lukiću za ulogu Golog kralja i Gostioničara u predstavi „Goli kralj“, Pozorišta za decu Kragujevac.

Kragujevačko pozorište nagrađeno je i za najbolju adaptaciju teksta zbog čega će nagrada „Mali Joakim“ biti uručena Biserki Kolevskoj.

Predstava „Čarobnjak iz Oza“ Vranjskog pozorišta „Bora Stanković“, prema oceni žirija imala je najbolju autorsku muziku.

Specijalnim priznanjima biće nagrađeni Radomir Stanković za dizan svetla u predstava „Srebrni car“ Puls teatra iz Lazarevca i „Čarobnjak iz Oza“, Pozorišta Bora Stanković iz Vranja i Aleksandra Cucić za ulogu Šizele u predstavi „Sirano“, Narodnog pozorišta u Prištini.

Ocena žirija je takođe da je u ovogodišnjem festivalskom programu uočljiv angažman u pogledu istraživanja novih formi u predstavama za decu, kako produkcijskih, tako i u pogledu glumačkih izražajnih sredstava te da su nijanse odlučivale o ovogodišnjim dobitnicima nagrada.

Žiri festivala su činili Jelena Janjatović – kostimograf, Ljubiša Barović – glumac i Boris Todorović – reditelj.

Predstavom „Tri praseta“ Kruševačkog pozorišta danas je završen Festival pozorišta za decu i Mlade „Mali Joakim“ čiji je domaći bio Dom kulture u Gračanici.