Festival „Mali Joakim“: Deca iz izolovanih srpskih sredina ovacijama pozdravila glumce

NPP - Palčica
Izvor: RTV Kim

Deca iz metohijskih sredina, ali i sa centralnog Kosova ovacijama su pozdravila glumce Pozorišta lutaka iz Niša koji su u okviru festivala „Mali Joakim“ izveli predstavu „Palčica“, prenosi RTV Kim.

Poznatu bajku adaptirala je i režirala Dragana Miloševski Popov.

Glumica Jelena Đorđević oduševljena je reakcijom publike, ali i organizacijom celog događaja.

„Mnogo smo srećni, divno je jer je napokon puna sala i napokon smo u pozorištu ponovo. Deca su bila fenomenalna, toliko su lepo reagovali, tačno na mestima gde smo očekivalli. Umorna sam, ali nemam nikakav osećaj o nama. Drago mi je što se ovaj festival „Mali Joakim“ održava u Gračanici, a meni je prvi put da sam na sceni u Gračanici i zaista je divan osećaj“, rekla je Đorđević.

Na festival su autobusima organizovano došli učenici osnovnih škola iz Sušice i Ugljara, za mnoge od njih, ovo je bila prva predstava u pozorištu.

„Prelep je osećaj doći u pozorište i gledati predstavu. Već nekoliko puta sam gledala ’Palčicu’, ali sada sam presrećna što imam priliku da je gledam uživo“, rekla je Nevena Jovanović iz Ugljara.

Katarina Milošević iz Ugljara je rekla da je prvi put u pozorištu.

„Volim što sam ovde i baš je zanimljivo, nadam se da će biti uzbudljiva predstava. Lepo mi je ovde, osećam se super“, dodala je Milošević.

Jana Galić iz Kosova Polja je rekla da je „lep osećaj“ i da bi volela da opet dođe.

Učiteljice koje su došle u pratnji dece kažu da je dolazak u pozorište veoma značajan.

„Ovo je za njih jedan potpuno novi doživljaj jer nisu imali prilike da zajedno svi gledaju neku predstavu, nije bilo organizovano. Deca su ushićena, radosna što će gledati predstavu. Organizovan je prevoz, došli smo autobusom, i zahvaljejm se ovom prilikom što je sve dobro bilo organizovano i što smo imali prilike da deca dođu i odgledati predstavu. Nadamo se da će ubuduće biti što više ovakvih organizacija i predstava i deci će puno značiti“, rekla je  učiteljica Olgica Milić.

Osim dece sa centralnog Kosova u pozorište su organizovano su došli i mališani iz Osojana, Istoka i sela oko Kline.

„Došla sam ovde sa mojim društvom. Naš šesnaestoro je došlo kombijem. Prvi put sam u Gračanici. Nakon odgledane predstave ićićemo da obiđemo manastir Gračanicu. Uzbuđena sam i ovde je jako lepo, nikada nisam gledala predstavu“, rekla je Hristina Dašić iz Osojana.

Njen drug Gavrilo Sekulić iz Istoka kaže da je lepše gledati predstavu u pozorišnoj sali, nego u učionici.

„Došao sam sa drugarima da gledamo predstavu. Nadam se da će biti jako lepo. Ponekad i kod nas u školi u Osojanu dođu da igraju predstave“.

Prevoz dece iz Osojana i Istoka platili su ljudi dobre volje iz Beča, kaže učiteljica OŠ „Radoš Tošić“ Dostana Kastratović.

„Doveli smo grupu dece od prvog do četvrtog razreda da obiđu Gračanicu i gledaju predstavu. Deca su se oduševila kada su čula da ići u Gračanicu, pitali su kada ćemo da idemo i jedva su čekali danas posle časova da krenemo. Ovde je lepo, oduševljeni smo i puni utisaka“.

Dolazak dece iz izolovanih srpskih sredina obradovao je i glumce Lutkarskog pozorišta u Nišu. Nakon odgirane predstave glumica Aleksandra Pavlović koja je tumačila lik Palčice strpljivo se fotografisala sa mališanima.

„Mnogo mi je drago što ste ih doveli, verujem da su oni posebno uživali a i nama je bilo posebno zadovoljstvo, prosto imali smo jednu vrstu drugačije odgovornosti igrajući sada za tu decu pošto prvi put gledaju predstavu, tako da nam je to jako značajno tako da hvala organizatorima što su tu decu doveli baš na našu predstavu“, rekla je glumica Aleksandra.

Iz uprave Narodnog pozorišta u Prištini koja je domaćini 13. festivala za decu kažu da su prezadovoljni dosadašnjim tokom ovog značajnog kulturnog događaja.

„Međutim, iako je takmičarski festival, taj momenat nagrađivanja zaista nije nikome bitan. Juče sam razgovarao sa kolegama iz Vranja koji su mi rekli da nikada nisu, ni u Vranju, niti bilo gde, gde su gostovali sa predstavom imali takvu interakciju sa publikom, takav osećaj ljubavi koji su im deca pružila i potrebe da se sa njima druže i nakon predstave“, kaže za RTV Kim direktor Narodnog pozorišta Priština.