Festival "Medimus" počinje sutra u Prizrenu

festival srednjovekovne muzike
Izvor: http://medimusfestival.com

Dom kulture “Gračanica“, Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela i Fondacija Sveti Arhangeli organizuju peti međunarodni festival srednjovekovne muzike “Medimus“, koji će se ove godine održati 3. i 4. oktobra u porti manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena.

Kako su najavili organizatori Festivala, poluzatvoreni prostor Atrijuma Hrama Svetog Spasa, gde je festival održavan u protekle četiri godine, zbog primene epidemioloških mera nije pogodan za izvođenje programa ovog tipa.

“Srbi Prizrenci su imali potrebu da ožive i probude svoj grad. Želimo da ovaj prostor udahne staru ili ranu muziku u novom izvođenju. Muzičari, novinari i gosti smešteni su u konaku Svetih Arhangela, tu žive po manastirskim pravilima, tu se vide zajednica, osmesi i radost“, rekla je dr Aleksandra Novakov ispred organizacije Festivala.

“Medimus“ je festival srednjovekovne i renesansne muzike koji daje jedinstven spoj autentičnog, starog Prizrena, umetnika i publike.

Prošlih godina učestvovali su Edin Karamazov, Divna Ljubojević, Slobodan Trkulja, Ansambl “Muzika Profana“ iz Mađarske, Ansambl “Renesans“, Ansambl “Minstrel“ iz Dubrovnika i drugi.

Festival je dobitnik  nagrade “Muzika Klasika“ za 2018. godinu, u kategoriji Festivala od regionalnog značaja.