Festival "Mirdita, dobar dan" od 22. oktobra u Beogradu

Festival Mirdita, dobar dan
Izvor: Facebook

Jedinstveni kulturni događaj "Mirdita, dobar dan" koji beogradskoj publici predstavlja kosovsku kulturnu i društvenu scenu biće održan od 22. do 24. oktobra u Beogradu, prenosi Tanjug.

Kako je najavila Inicijativa mladih za ljudska prava, festival je ove godine manji nego obično zbog koronavirusa, ali su smatrali da je jako važno da se održi uz poštovanje svih epidemioloških mera.

"Ponovnim pokretanjem pregovaračkog procesa u Briselu i potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma učinjen je korak od hiljadu milja, ali politički i ekonomski sporazumi su okvir, dok se suština nalazi u približavanju društava Srbije i Kosova. Da se upoznaju, da čuju jedni o drugima, da budu jedni sa drugima. Da kažu jedni drugima ,Mirdita, dobar dan‘, izjavio je Ivan Ðuric, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava, koja je jedan od organizatora festivala.

Tokom tri dana trajanja festivala debatovaće se o pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine, o članstvu Kosova u UNESCO, kao i o saradnji između mladih srpskog i albanskog društva.

Cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Na festivalu će beogradskoj publici biti predstavljeni umetnici i izvođači koji predstavljaju modernu kosovsku kulturnu scenu.

Festival otvara pozorišna predstava "Ja sam sebi žena", Kuštrima Kolićija, u kojoj Adrian Morina, jedini glumac na sceni, glumi više od 30 likova i donosi nam priču o teškom životu transrodne osobe - Nemice Šarlot fon Mahlsforf, koja je preživela nacistički režim i DDR.

Prisutni će drugog dana festivala u Centru za kulturnu dekontaminaciju moći da prisustvuju debati "Kosovo - nasleđe sećanja", dok će u galeriji "Endšio" u Dobračinoj moći da pogledaju istoimenu izložbu.

Poslednjeg dana festivala održaće se debata o pitanjima tranzicione pravde na Kosovu i institucionalizaciji iste, a festival će zatvoriti glumac Tristan Haljiljaj čitanjem odlomaka iz svoje knjige "Ričard Gir je bio ovde" zbirke priča koja je originalno objavljena na srpskom jeziku.

Za kraj, publika će moći da odgleda film ‚"Agina kuća" koji će biti prikazan u 20.30 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Inspiracija za festival "Mirdita, dobar dan" je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Ulaz na sve događaje festivala je besplatan, uz prethodnu registraciju.

Jedinstveni festival "Mirdita, dobar dan" koji se od 2014. godine održava u Beogradu organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske Inicijative iz Beograda i Integra iz Prištine.