Festival starosrpske pesme Kosova održan u Gračanici

Festival Starosrpske pesme Kosova i Metohije
Izvor: Dejan Popović

Deseti festival „Starosrpske pesme Kosova i Metohije“ održan je sinoć u Gračanici a nastupali su mladi pevači iz svih krajeva Kosova.

Ljubitelji tradicionalnog pojanja kao i izvođači starokosovskih pesama okupili su se u Domu kulture u Gračanici na tradicionalnom festivalu „Starosrpske pesme Kosova i Metohije“ koji se u organizaciji Kulturno prosvetne zajedice održava od 1997. godine.

U Domu kulture u Gračanici, nastupilo je osmoro mladih pojaca sa Kosova, mladi Bogoslovi iz Prizrena kao i pevačke grupe Ansambla “Venac”. 

“Festival veoma uspešno obavlja svoju misiju, svrhu i smisao, koju je upravo ova manifestacija imala svih prethodnih godina. Računamo da će ona tradicionalno trajati, upravo zbog čega je i osnovana, a to je, negovanje tradicionalne, izvorne i autentične pesme sa ovih prostora”, kaže u izjavi za Kosovo Onlajn jedan od idejnih tvoraca ovog festivala i sekretar Kulturno prosvetne zajednice KiM Ratko Popović.  

Popović kaže da je muzika ovog prostora značjana jer je još uvek nedovoljno istražena i predstavljena javnosti.

„Ovo je naš mali doprinos koji će dati i te kakve rezultete na ovom polju. Nas raduje da je veći broj mladih uključen u ove aktivosti, oni iskazuju svoje interesovanje za učestvovanjem i negovanjem narodne pesme. Mislim da su njihove pojačke mogućnosti iskazane do kraja, jer glasovi koji su još uvek nedovoljno prisutni u javnosti jednog dana će biti pravi svedoci pesme koja traje”, rekao je Popović.

Podseća da se stara srpska pesma sa ovih prostora peva na poseban i osećajan način. 

“Na cetralnom Kosovu i na čitavom prostoru KiM uopšte, peva se čisto ljubavna, lirska, osećajana i misaona poezija naroda koji je imao bogatu tradiciju, a mi smo srećni zbog toga da se mladi u tom duhu vaspitavaju i da stasavaju u prave ljude, koji će biti dostojini naslednici svojih predaka”, rekao je Popović.  

Festival u Gračanici podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Serbije, prizrenksa Bogoslovija i Dom kulture u Gračanici.