Film Košnica kosovski kandidat za Oskara 

film košnica Bljere bašoli
Izvor: Reporteri

Kosovo je predložilo film “Košnica”, trostrukog pobednika Sandens festivala, za svog zvaničnog kandidata za Oskara.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poželela je na Tviteru uspeh rediteljki Bljerti Bašoli i ekipi filma.

"Kosovska nominacija za Oskara je ‘Košnica’. Osim što je remek delo, ova priča o ratu i istrajnosti je inspiracija. Srećno!", napisala je Osmani.

Film kosovske rediteljke Bljerte Bašoli "Košnica" je početkom februara ove godine na filmskom Sandens festivalu u SAD osvojio tri glavne nagrade, prenela je tada Anadolija. 

Nagrađen je Velikom nagradom žirija, nagradom publike i nagradom za najbolju režiju.

Film govori o ženi Fahriji koja se, nakon što je izgubila muža u ratu, bori da ponovo izgradi svoj život i pored svih poteškoća na patrijarhalnom Kosovu.

"Košnica" je filmska koprodukcija Kosova, Švajcarske, Albanije i Severne Makedonije.

 

Miodrag iz Peći
09. Septembar 2021.
Vjosa izgubljena u prostoru i vremenu. Oskar je već dodeljen 26.aprila 2021.god. Kako je sniman 2020 i već nagrađivan u februaru nema pravo na nominaciju za Oskara. Zar Kosovo nema još filmova ili će kao ove godine da dožive debakl kao film Jasmile Žbanić "Srebrenica" ili "Dara iz Jasenovca" Gage Antonijevića. Jednostavno, ono što mi sa ovih prostora mislimo da je važno za holivudski žiri je nebitno. Lično pozdravljam fim žene režisera sa temom o albanskoj ženi i srećan sam što glavnu ulogu nisu poverili Miri Karanović ili Jasni Đuričić već albanka Ilka Gaši sva prilika Pećanka.