Gervala: Kultura je glavno obeležje po kojem nas svet poznaje

Ekonomija onlajn
Izvor: Ekonomia Online

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala prisustvovala je prezentaciji više od dvadeset knjiga albanskih pisaca u egzilu, koje su objavljene u protekle dve godine, prenosi Ekonomija onlajn.

"Kultura je jedno od glavnih obeležja po kojem nas čitav svet poznaje. Nova stvarnost uspostavljena na Kosovu ima za cilj stvaranje dobrih uslova za rad i život za sve mlade ljude u zemlji, a takođe ima za cilj da motiviše mlade ljude u dijaspori da se vrate i rade ovde” poručila je Gervala tokom razgovora sa autorima iz dijaspore. 

Posle prezentacije knjiga, Gervala je ugostila grupu pisaca iz dijaspore u ministarstvu i sa njima razgovarala o pitanjima vezanim za dijasporu, obrazovanje i nauku.

 

Растко
10. Avgust 2021.
Srbija je 1945 godine silom opismenila Albance. Otvorila škole i Univerzitet na Albanskom jeziku. Od tada se razvijala kultura kod Kosovskih Albanaca, ne od 1999 godine.
Jedan deo Albanaca se obrazovao takođe u Srbiji posle oslobodjenja od Turaka a sve pretoga je Turska kultura koju su Albanci doživljavali kao svoju. Jedini razlog što nisu postali Turci je ne poznavanje jezika, slično Bošnjacima.