Goncić uoči premijere "Placeba" u Gračanici: Krivimo druge za sopstvene neuspehe

Placebo plakat
Izvor: Kosovo Online

Rediteljka Isidora Goncić je pred premijeru predstave "Palcebo", koja će biti izvedena večeras u 19 časova u Domu kulture u Gračanici, izjavila da je u središtu pozorišnog komada, čiji su glavni akteri obični ljudi, muž žena i svekrva, pitanje zašto za sopstveni život i neuspehe krivimo sve druge, osim sebe samih, prenose Večernje Novosti.

Goncić kaže da je veoma uzbuđena što je po prvi put imala priliku da sarađuje sa ansamblom Narodnog pozorišta u Prištini sa seditem u Gračanici i što je bila u prilici da vidi naše najlepše manastire.

"Veoma sam uzbuđena, verujem da smo prošli kroz dobar proces na jednom savremenom komadu, 'Placebu' Aleksandra Jugovića. Sve mi je novo i mnogo se radujem ovom izvođenju. Još sam pod jakim utiscima koje mi je teško čak i da verbalizujem", kaže mlada rediteljka.

Goncić kaže da joj se tema komada, u čijem je centru neprihvatanje lične odgovornosti, jako dopala jer joj je pomogla i u samosagledavanju.

"U središtu komada je kritika našeg mentaliteta i pitanje zašto za sopstveni život i neuspehe krivimo sve druge, osim sebe samih. Meni se tema dopala, već sam režirala Radoja Domanovića i uvek mi e zanimljivo kada je satira u fokusu. Sa ovom pričom se i lično identifikujem, uvek ću radije da kažem da mi je neko drugi kriv, porodica, država ili škola, što nisam  nešto uspela, umesto da uzmem stvar i odgovornst u svoje ruke. Skloni smo potrebi da pobegnemo u neki drugi svet uzdajući se da će viša sila rešiti naše probleme, pa će i nama svanuti ili nešto pasti s neba", naglašava Goncić.

Rediteljka "Placeba" kaže da tekst predstave nije realističan i da vuče na farsu pa i dramu apsurda.

"Likovi predstave su arhetipovi: muž, žena i svekrva. Glavni junak se stalno vraća iz živih u mrtve, tako da mu se život ponavlja, a on nikako da nauči kako da krene dalje. Večito pada na istu foru. Veruje da je sve uradio što se od njega tražilo, ali da eto nema sreće. I dalje ne može da nađe posao ni da nađe bračnu harmoniju za šta, naravno, krivi druge", objašnjava Goncić.

Po njenim rečima, rešenje ipak postoji a dalje se u životu ne može krenuti dok god stvari ne preuzmemo u svoje ruke.

"Dok god ne preuzmemo stvari na sebe, ne postoji dalje. Nećemo prestati da živimo u prošlosti, zato je osnovno pitanje da li je realni život junaka stvaran ili neka vrsta paceba, metafora za taj drugi svet u koji stalno beži, pa taj svet postaje realniji od onog u kome stvarno živi", kaže rediteljka.

Goncić je okupila osmočlanu glimačku ekipu, Nikola Ranđelović, Marko Pavlović, Bojan Stojčetović, Anika Grujić, Melna Pavlović, Nikola Đorđević, Strahilja Bičanin, Jasmina Stojiljković, koreograf je Jovana Ikonić, kompozitor Irena Popović Dragović, kostimograf Bojana Kostadinović, scenograf Goran Stojčetović.

Isidora Goncić je diplomirala pozorišnu i radio režiju na FDU u klasi profesorke Ivane Vujić, i do sada je postavila mnoge presdtave na scenu "Muza", "Štucanje", "Strah od leptira", na sceni "Mata Milošević" na FDU, "Ćelava pevačica", i "Beli bubrezi" u Ateljeu 212, "To kod nas ne može da bude" u Narodnom pozorištu Pirot, "Non ton" u Radoviću i druge.

U sredu se  od 19 časova u Domu kulture u Gračanici premijerno izvodi predstava Narodnog pozorišta u Prištini "Placebo", po tekstu Aleksandra Jugovića i u režiji Isidore Goncić. Dan kasnije će "Placebo" biti odigran u Zubinom Potoku u Domu Kulture "Stari Kolašin".