Izložba malih polaznika škole crtanja i slikanja u Leposaviću

Skola slikanja i crtanja Leposavic
Izvor: Kosovo Online

U Galeriji Centra za kulturu "Sava Dečanac" u Leposaviću večeras su izloženi likovni radovi polaznika nastali tokom letnje škole crtanja i slikanja.

Školu je pohađalo 20-ak dece uzrasta od 5 do 14 godina, koji su u školi imali priliku da uživaju u slobodi raznovrsnih tehnika oslikavanja, na papiru i platnu.

Nastavnica Zorica Milosavljević, koja godinama vodi dečju umetničku školu, istakla je da su polaznici imali mogućnosti da prođu kroz sve tehnike slikarstva.

"Letnja škola crtanja i slikanja 'Sava Dečanac' je realizovana kroz 10-ak radionica. U letnjem periodu, tokom dva meseca smo radili sa decom i kroz radionicu je prošlo sedamnaestoro talentovane dece iz naše opštine. Na izložbi možemo da vidimo razne tehnike od crteža na papiru do slikanja akrilom na platnu. Deca su kroz radionice prošla različite tehnike, a imali su slobodu da shodno uzrastu biraju i tematiku i tehniku sa kojom će realizovati svoju ideju", kazala je Milosavljević.

Nađa Milanović je još kao mala volela da crta, a sada joj se želja i ostvarila kroz školicu crtanja i slikanja.

"Ovo je naša prva izložba crtanja i slikanja, mnogo sam srećna i ponosna na sebe. Naučili smo nove tehnike crtanja i slikanja i upoznali smo nove drugare i drugarice. Najviše volim da slikam portrete na platnu", kazala je Nađa.

I njena drugarica, Dunja Petroniijević slikanjem se bavi od malena, a ovakve izložbe daju joj dodatnu motivaciju za rad.

"Volim da crtam i da slikam, u ovoj školi sam već četiri godine. Ovo je malo mesto, ali mi se organizujemo i imamo izložbe. Puno nam znači, uvežbavamo se i radimo različitim tehnikama", rekla je Dunja.

Jedan od najmlađih polaznika škole je Todor Milićević, koji otkriva da voli da slika likove iz - svoje porodice.

"Naslikao sam mamu, cveće, srce i oblak", kaže ovaj dečak.

Školu crtanja i slikanja od vrtić pohađa Jefimija Milokević, a ona najradije oslikava likove iz filmova.

"Školu slikarstva pohađam odavno, od vrtića. Naslikala sam jednu devojčicu koja je iz jednog mog omiljenog filma", istakla je Milojević.

Već tri godine Nikolina Ilić uči da crta i slika, i do sada je savladala mnogo tema i tehnika.

"Imamo razne teme, pejzaži i drugi. Učili smo i da šijemo. Ja volim sve teme", kaže talentovana devojčica.

Sa druge strane, Ana Živković je sa časovima slikarstva počela tek pre mesec dana, ali već je naučila lepo da crta.

"Na jednom času crtanja, mi slikamo i malo se odmaramo kada nemamo puno vremena", dodaje ona.

Lara Laković crtanje i slikanje voli, kao hobi, ali još uvek razmišlja čime će se baviti u budućnosti.

"Jednu temu sam radila na papiru, drugu temu na platnu koja je bila pejzaž i radila sam sa akvarel bojama", priča ona šta je sve naučila u školi.

Deci su tokom izložbe dodeljene zahvalnice, a iz Centara za kulturu "Sava Dečanac" dodaju da će i u narednom periodu obezbediti sav potreban materijal i nastaviti sa zimskom školom crtanja i slikanja, a u planu je i otvaranje recitatorske sekcije.