Izložba „Pisma Hilde Dajč“ u Gračanici

Pisma Hilde Dajč
Izvor: Dom kulture "Gračanica"

Izložba „Pisma Hilde Dajč“, jednog od najznačajnijih strip autora Saše Rakezića poznatijeg pod pseudonimom Aleksandar Zograf, biće otvorena u četvrtak u Domu kulture u Gračanici u 19 časova.

Beogradska Jevrejka, Hilda Dajč, 1941. godine dobrovoljno odlazi u logor za Jevreje na Sajmištu, kako bi pomagala zatočenima kao medicinska sestra. Pogubljena je u kamionu „dušegupki“ - ugušena gasom.

Njena pisma iz logora, upućena drugaricama, govore o užasu fašizma i predstavljaju svedočanstvo o strahotama Holokausta.

„Кao što je "Dnevnik" Ane Frank dokument o stradanju Jevreja u Evropi, tako su Hildina pisma svedočanstva jednog vremena, svedočanstvo kako jedna ideologija uništava čoveka, oduzima mu dostojanstvo i pretvara ga u broj. To vreme nikada ne sme da se prepusti zaboravu, to vreme mora da se pamti i da se na njegovim primerima vaspitavaju generacije koje dolaze. Hilda Dajč i njena pisma su jedan od primera na kojima treba vaspitavati mlade, učiti ih aktivizmu i odgovornosti...“, kazao je o izložbi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević.

Izložbu „Pisma Hilde Dajč“ organizuju Dom kulture „Gračanica“ i Srpski kulturni centra u Prištini, a pokrovitelj izložbe je Ambasada Izraela u Beogradu.