Izložbom slika Miloša Šobajića u Gračanici počinju Vidovdanske svečanosti

Izložba slika Miloša Šobajića
Izvor: Radio Kim

Izložbom slika nedavno preminulog istaknutog umetnika Miloša Šobajića, dobitnika nagrade "Longin" 2019. godine, u Domu kulture Gračanica u utorak 1. juna svečano će biti otvorene Vidovdanske svečanosti i početak rada 23. gračaničke likovne kolonije "Vidovdan 2021".

Dom kulture Gračanica ove godine obeležava sedam vekova od izgradnje Manastira Gračanice i sedam vekova od upokojenja njenog ktitora Kralja Milutina.

"Tim povodom otvaramo renoviranu Galeriju doma kulture, koju je podržao Arno Gujon i njegova organizacija `Solidarnost za Kosovo`. Ujedno, ovog Vidovdana obnovljen je rad Galerije umetnosti Priština koja se posle dvadeset dve godine izgnanstva, vraća svojoj kući - Kosovu i Metohiji", saopšteno je iz ove ustanove. 

Likovna kolonija "Vidovdan" održava se u okviru Vidovdanskih svečanosti i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu i Metohiji. Nastala je 1997. godine u saradnji Doma kulture "Gračanica" i Fakulteta umetnosti iz Prištine.

Na njoj se dodeljuje nagrada "Longin" za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešnijeg mladog učesnika.

Ove godine će u sazivu kolonije u Gračanici biti 10 umetnika: Ljiljana Bursać (Beograd), Rajko Karišić (Beograd), Marija Jevtić Dajić (Novi Sad), Ervin Ćatović (Priština), Danilo Vuksanović (Novi Sad), Tamara Osmajlić (Berane), Dragan Bartula (Loznica), Stefan Stevanović (Batočina), Stojan Milanov (Beograd) i Vesna Sušić (Nikšić).

Svečano otvaranje je u utorak 1. juna 2021. godine u 20 sati u Galeriji Doma kulture Gračanica.

Pokrovitelji Vidovdanskih svečanosti, kolonije i izložbe su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Skupština grada Priština-Gračanica, Opština Gračanica, Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Svi programi i manifestacije će se održavati u skladu sa trenutno važećim propisima lokalnih vlasti o pandemiji kovid-19.