Koprov: Bilo bi dobro napraviti “Balkanviziju”, neku vrstu muzičkog Otvorenog Balkana

Makedonski kompozitor Grigor Koprov
Izvor: Kosovo Online

Jedan od najpoznatijih makedonskih kompozitora pop muzike Grigor Koprov, povodom Evroviziji kaže da države na tom takmičenju pokušavaju da budu što interesantnije, a pesme prave onako kako ne bi trebalo da se pravi muzika.

Koprov je evrovizijski "veteran“, tri puta su njegove pesme izvodili makedonski, a jednom crnogorski predstavnik. Imao je značajan uticaj na jugoslovensku muzičku scenu. Prva dva albuma Tošeta Proeskog, delo su njegovih ruku i nota.

"Četiri puta sam bio na Evroviziji. Sve države pokušavaju da su što interesantnije i mnogima uspeva. Međutim, dešavanja na Balkanu idu dotle da se šalju pesme, koje su eklatantan primer kako ne treba da se pravi muzika. Neko će reći da je moje vreme prošlo, ali u muzici vreme ne prolazi“, kaže Koprov za Kosovo onlajn.

Koprov prati i svetsku pop scenu, i primećuje da su "evergrin“ Bon Džovija, Skorpionsa, Kvina postale upravo – balade.

"Srbija je bila reper u smislu dobre pop muzike, tu su Željko Joksimović, Marija Šerifović, Jelena Tomaševć. Sada se promenila muzika. Muzika je i velika emocija. Ono što se sada dešava u Srbiji, to je primer kako ne treba da se pravi muzika. Pratim zbivanja, Beoviziju, predstavnik Srbije Luk Blek u prvom delu spava, ne znam šta su videli. Pogledajte kako se svet ponaša. Uzmite od ’One direction’, Stajls, koji je dobio sve Gremi nagrade, ali nema nigde takve muzike. Pitam se kome je i zašto trebalo da promoviše takvu muziku“, rekao je Koprov.

Prošlogodišnja predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta kaže bila je šok i za Evropu, a njen nastup performans, međutim, dodaje da ne može sada sve biti u tom maniru.

Ove godine na evropskom takmičenju u Liverpulu, zbog finansijskih teškoća, neće učestvovati ni Severna Makedonija, ni Crna Gora ni Bugarska.

"Za bilo koju državu sa ovih balkanskih prostora, dovoljno je da se pojavi Srbija na toj manifestaciji, jer je svaka slična, pored toga što treba da ima kvalitet. Kao sa Đokovićm. Srbija i ceo ovaj prostor još 500 godina neće imati takvog. Ja sam ponosan na Đokovića, on mi je omiljena ličnost, kada on gubi osećam kao da ja gubim... U tom smislu, Evroviziju prenosi ceo svet, o tome govorimo“, rekao je Koprov.

Na pitanje kako promeniti ukus današnjih mladih ljudi koji su, čini se, okrenuti ka popularnoj, ali ne baš kvalitetnoj muzici, konstatuje da smo u svim sferama življenja ušli u fazu u kojoj važi da - kelner je doktor i doktor je kelner.

„Sve se to sada spustilo, sada sedi neki ’muzički urednik’, kojeg kao da je medved udario po uvu, i on sada treba da bira muziku. Privatne radio stanice kubire sa novcem, biraju nekoga ko nema veze sa muzikom, pušta je sa kompjutera. Nekada je bilo strašnih kriterijuma, što je sada nepojmljivo, a rezultat toga je sve ovo danas“, kaže Koprov.

O samom takmičenju, napominje da će, ako je u finalu 20 ili 24 takmičara, pod pretpostavkom da su sve kompozicije podjednako dobre, odnosno istog kvaliteta, neko biti prvi, a neko poslednji, navodeći kao primer Englberta Hamperdinka, svetsku zvezdu, koji je pre nekoliko godina bio među poslednjima.

„Ja sam 2007. učestvovao na Evroviziji sa Karolinom Gočevom, kada je Marija Šerifović pobedila. Bili smo u istom hotelu i družili se i to je bio veliki dan za pop muziku, ne samo za Srbiju, već za ceo Balkan, možda i šire“, priseća se Koprov.

Na konstataciju da u privredi postoji „Otvoreni Balkan“ i pitanje da li u muzici postoji svojevrsni „Open Balkan“ na prostoru bivše SFRJ, odgovara – to bi bilo savršeno dobro.

„Nelogično je da ja, koji se bavim muzikom, ne znam kakva se muzika pravi u Sloveniji. Bilo bi to odlično, možda treba i neka Balkanvizija da se uradi. Nije to veliki novac, a muzika nas spaja, tu nema govora“, zaključio je Koprov.