„Kosovo i Metohija filmski festival“ od 3. do 5. novembra u Gračanici

Festival filma KMMFF
Izvor: Facebook

Međunarodni filmski festival (KMMFF) održaće se pod sloganom "Ovde!" od 3. do 5. novembra u Domu kulture Gračanica, najavili su danas organizatori, prenosi Tanjug.

Prateći dešavanja na domaćoj filmskoj sceni KMMFF se ove godine fokusira na domaće bioskopske hitove, kao i naslove koji predstavljaju novi talas i donose novu energiju srpskoj kinematografiji, navode organizatori.

Osim domaćih, biće prikazani i strani filmovi koji su obeležili značajne evropske festivale.

Festival će u utorak, 3. Novembra u 19 sati svečano otvoriti film "Ime naroda" reditelja Darka Bajića.

Reč je o istorijskoj sagi o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka, rađena je po scenariju Milovana Vitezovića.

Glavnu ulogu igra Ljubomir Bandović, dok su u ostalim ulogama Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, i drugi.

U selekciji domaćih filmova publici će biti predstavljen drugi dokumentarni film Jelene Radenović, "Umetnost sećanja".

Tema filma su monumentalni spomenici podignuti u periodu socijalizma, koji su u poslednje vreme ponovo "otkriveni" od strane neke nove publike širom sveta.

Jedan od sagovornika u filmu je i prof. Miodrag Živković, vajar, autor spomenika na Tjentištu, Kadinjači, u Kragujevcu.

Debitantsko dugometražno ostvarenje mlade rediteljke Milene Grujić, film A.S. (25) koja potpisuje i scenario inspirisan istinitim događajem takođe će biti predstavljen publici na KMMFF.

Nakon premijere na Festivalu autorskog filma A.S.(25) izaziva veliku pažnju kritike zbog svoje "crnotalasne hrabrosti".

Na 55. Filmskim susretima u Nišu Vladimir Gvojić dobio je nagradu Car Konstantin za ulogu Saleta u ovom filmu.

Bioskopski hit čiju je redovnu distribuciju nažalost prekinula pandemija koronavirusa, "Hotel Beograd" takođe stiže pred publiku u Gračanici.

Ova komedija je već na premijeri pokazala veliki bioskopski potencijal i verujemo da će to biti hit koji će u punom kapacitetu vratiti publiku u bioskope čim dođe vreme za njegovu distribuciju.

"Moj jutarnji smeh" o kome se najviše priča od kako je osvojio Grand pri Festivala autorskog filma nakon čega niže priznanja na festivalima u Kijevu, Leskovcu, Pančevu, Kragujevcu, Nišu, Motovunu...

Ova nepretenciozna "komedija očaja" definitivno je obeležila prethodnu filmsku godinu i donela našoj kinematografiji novu energiju.

"Otac", reditelja Srđana Golubovića je imao svetsku premijeru na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu na kom je osvojio dve nagrade, a potom je krajem februara otvorio 48. beogradski FEST.

Film je trenutno u konkurenciji i za nagrade Evropske filmske akademije (EFA), a od premijere do danas osvojio je brojna priznanja na srpskim i svetskim festivalima.

"Vikend sa ćaletom" je novi film Miroslava Momčilovića, autora bioskopskih hitova Sedam i po, Čekaj me, ja sigurno neću doći, Smrt čoveka na Balkanu, Smrdljiva bajka i Kad porastem biću Kengur (scenarista).

"Vikend sa ćaletom" za koji Momčilović potpisuje i scenario, donosi priču o paralelnim svetovima, o ocu i sinu različitih karaktera koji nakon godina razdvojenosti pokušavaju da uspostave prijateljski odnos u toku samo jednog vikenda.

Norveško-švedski film Nada rediteljke Marije Sedal pobednik je Festivala evropskog filma Palić.

Film govori o odnosu dvoje umetnika koji zapada u krizu zbog bolesti glavne junakinje. Žiri palićkog festivala istakao je da ih je film "na iznenađujući način dirnuo surovošću kojom je pristupio svojoj temi, a pritom nikada nije bio jeziv".

Film Znoj (Sweat) je poljsko-švedska koprodukcija u režiji Magnusa von Horna, koji se 2015. godine pojavio kao debitant sa nagrađivanim filmom The here after, a koji je ove godine bio jedan od favorita festivala u Kanu, koji nažalost zbog pandemije nije održan.

Film tokom tri dana prati život fitnes motivatorke Silvije Zajc, koja na društvenim mrežama ima stotine hiljada pratilaca.

Iako je okružena lojalnim radnicima i ljudima koji joj se dive, ona je u potrazi za prisnim odnosom u kojem bi sa nekim mogla da stvori bliskost i deli svoju intimu.

Još jedan evropski film koji će publika imati priliku da pogleda je ostvarenje Stefana Komandareva, "Patrole"