Kosovska Mitrovica posle 20 godina domaćin Sabora kulturno umetničkih društava

Sabor kulturnoumetničkih društava
Izvor: © Kosovo Online

U organizaciji Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica, danas je u novoj Sportskoj hali u ovom gradu, posle 20 godina, održan Sabor kulturno umetničkih društava sa Kosova i Metohije.

Na saboru su učestvovala su četiri kulturno umetnička društva sa severa Kosova: KUD “Božur” iz Kosovske Mitrovice, koji je i domaćin Sabora,  KUD “Kopaonik” iz Leposavića, KUD “Zvečan” iz Zvečana i KUD “Mokra Gora” iz Zubinog Potoka, koji su predstavili koreografije narodnih igara i pesme sa celog Kosova i Metohije.

 “Cilj organizovanja ovog Sabora i cilj predsednika Privremenog organa  Opštine Kosovska Mitrovica, g-dina Aleksandra Spirića, je da se pokaže koliko čuvamo tradiciju, našu srpsku istoriju i kulturu srpskog naroda na Kosovu i Metohij”, rekla je portparol Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Smiljka Despotović Vuletić.

Osnivač i umetnički direktor KUD-a “Kopaonik” iz Leposavića je istakao, da je ovo još jedan dokaz koliko “amateri poštuju, vole i cene svoju kulturu, svoju lokalnu samoupravu koju predstavljaju i svoju državu Srbiju".

“Svaki javni nastup za svakog člana ponaosob i Kulturno umetničko društvo u celini je nešto što je važno i nešto što je doživljaj. Zato se oni spremaju danima i satima, na raznim igračkim i pevačkim probama i uigravanjem koreografskih elemenata za svakog člana je scena zakon i to je doživljaj za sebe”, rekao je osnivač i umetniški direktor KUD-a “Kopaonik” iz Leposavića Djordje Lakušić.