Kusturica: Istina o Kosovu je najveći intimni i socijalni motiv

Kusturica.jpg
Izvor: SRNA

“Koliko-toliko smo ostali svoji, a koliko dugo još, zavisi od toga da li ćemo ili nećemo priznati Kosovo i da li ćemo održati Republiku Srpsku” - istakao je Emir Kusturica u besedi na Vukovom saboru u Tršiću, prenela je Srna.

Prema njegovim rečima, „pod vekovnom vlašću otomanskih Turaka, kako piše Ivo Andrić, duhovni život, a time i pismenost u manastirima Srpske pravoslavne crkve, stvarana je neraskidiva veza sa Kosovskim zavetom ali i vremenom budućnosti“.

“Zato je nama važna istina o Kosovu. To je najveći intimni i socijalni motiv“ - istakao je Kusturica.

On je ocenio da „priznavanje Kosova ne bi bila samo neizlečiva rana onih koji biraju carstvo nebesko nad carstvom zemaljskim, nego i legalizacija pljačke koja se desila pod otrcanom firmom ljudskih prava i brigom za civile“.

Kusturica je podsetio na reči patrijarha Pavla, da car Lazar nije imao ništa protiv carstva zemaljskog, ali da je izabrao carstvo nebesko.

“Carstvo nebesko je hrišćanska ideja u koju jedni veruju, a drugi ne veruju. Nemanjići su kovali srebrnjake, trgovali i ratovali, osvajali teritorije, ali su naše divljenje izazivali svojim podvižničkim potezima. Njihovi naslednici kopali su rude po Kosovu, svoju vojsku oblačili u najmoderniju ratnu opremu, kako bi se oduprli najmoćnijoj carevini petnaestog veka u bici na Kosovu” – rekao je Kusturica na završnoj svečanosti 86. Vukovog sabora.

On je naglasio da je „Zapad proizvodio i najbolje i ono najgore, a ono što je do nas doprlo, nažalost, najčešće je bilo ono drugo“.

Program ovogodišnjeg 86. Vukovog sabora, najveće i najstarije kulturne manifestacije u Srbiji, počeo je 9. septembra. Brojni kulturni sadržaji organizovani su u Loznici, Tršiću, Tronoši i Beogradu.

Organizator Vukovog sabora je Grad Loznica i Centar za kulturu, a pokrovitelj je Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije.