Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ od 1. novembra u manastiru Sveti Arhangeli

Likovna kolonija Jesen u Prizrenu
Izvor: Dom kulture Gračanica

Manastir Sveti Arhangeli kod Prizrena ugostiće od 1. do 8. novembra likovne umetnike koji će se okupiti na manifestaciji „Jesen u Prizrenu“ koju organizuje Dom kulture „Gračanica“.

Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu” održava se po peti put, a tematski je vezana za izuzetne simbole i dragulje našeg nasleđa.

„Do sada smo imali dosta događaja u Svetim Arhangelima, Atrijumu crkve Svetog Spasa i u Bogosloviji „Sveti Кirilo i Metodije”. Ovom kolonijom nastojimo da održimo kontinuitet povratka srpske stvarajuće umetnosti i kulture u ovaj grad, u kome je do rata 1999. godine živelo više od deset hiljada Srba. U toku kolonije je planirana i poseta manastirima Visoki Dečani i Pećka patrijaršija“- rekao je Nebojša Jevtić, urednik Galerije Doma kulture Gračanica.

Tokom sedmodnevnog trajanja ove kolonije, grad Prizren sa svojim duhovnim i kulturnim vrednostima ugostiće slikare: Biljanu Novković iz Beograda, Svetislava Ludoškog iz Zrenjanina, Gorana Jovanovića iz Кnjaževca, Mirjanu Novković iz Novog Sada, Svetislava Slavkovića Кajzera iz Prizrena (Vranje), Milijanu Vujović iz Podgorice i Miroslava Živkovića iz Niša, saopšteno je iz Doma kulture Gračanica.

Njihovi radovi biće prikazani na izložbama koje će se održati u Prizrenu i Gračanici.

Pokrovitelj kolonije je Кancelarija za Кosovo i Metohiju uz nesebičnu podršku Eparhije raško-prizrenske.