IN MEMORIAM: Preminuo slikar Zoran Furunović

Zoran Furunović
Izvor: Radio Kim

Zoran Furunović jedan od najpoznatijih savremenih slikara i osnivač Vidovdanske likovne kolonije u Gračanici, dobitnik brojnih nagrada i priznanja preminuo je u Beogradu u 67. godini života, javlja RTV KiM.

Furunović je pripadao generaciji savremenih srpskih slikara koja se formirala na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini. Rođen je 1953. godine u Prištini. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u ovom gradu 1977. godine, a postdiplomske studije u Beogradu 1982. godine.

Bio je redovni profesor i dekan Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Izveo je brojne generacije studenata slikarstva u čijim radovima se može naslutiti deo njegove poetike i pedagoškog rada.

Na likovnoj sceni prisutan je od 1976. godine. Svojim višedecenijskim radom postao jedan od simbola urbane Prištine i gradskog života.

Furunović je bio jedan je od osnivača likovne kolonije „Vidovdan“ koja se održava svake godine početkom juna u Gračanici. Za gračaničku koloniju bio je posebno vezan, i podržavao je njen rad, uprkos teškim društvenim prilikama i svom narušenom zdravlju.

Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo, među kojima je i nagrada „Longin“ za ukupno stvaralaštvo 1998. u Gračanici.

Njegove slike, deo su stalnih postavki Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Narodnog muzeja u Trebinju, kao i u galerijama savremene umetnosti u Nišu, Kruševcu, Podgorici, Somboru. Učestvovao je na više od 400 izložbi u zemlji i inostranstvu.

Zoran Furunović biće sahranjen 27.2.2020. na Novom groblju u Beogradu u 12 časova.

Komemoracija na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici održaće se u utorak 3. marta.2020. u galeriji Fakulteta u 12 časova.