Milovanu Vitezoviću nagrada „Lazar Vučković“

Đinović
Izvor: © Kosovo Online

Pesnički susreti Lazar Vučković tradicionalno se održavaju već 52. godine na prostoru Kosova. Ovogodišnji dobitnik nagrade za književno stvaralaštvo je beogradski pisac i TV stvaralac Milovan Vitezović.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja Vitezović nije mogao da dođe u Gračanicu, gde je danas trebalo da mu bude uručena nagrada koja nosi ime po stradalom kosovskom pesniku Lazaru Vučkoviću.

Kako su organizatori najavili, Vitezoviću će nagrada biti uručena naknadno na ovogodišnjem sajmu knjiga u Beogradu.

Posle Bogoslovije „Kirilo i Metodije“ u Prizrenu, gde je manifestacija organizovana u slavu lepe pisane reči otvorena, pesnički karavan je obišao Orahovac, zatim Gračanicu i nastupom pesnika sa Kosova i iz centralne Srbije, u Kosovskoj Mitrovici.

Direktor NIJP „Panorama – Jedinstvo“ Svetozar Vlahović kaže da perspektiva književne reče života i duha na ovim prostorima neće biti prekinuta niti potisnuta uprkos strahu u kome se živi.

„U vremenu kada list „Jedinstvo“ obeležava 75. godinu postojanja, a književne stvaraoce i pesnike okuplja već 52. put, veoma je važno znati da se naši pesnici nikada nisu odrekli Kosova niti Kosovo njih. Trajanje ovih susreta su dokaz tome“, rekao je Vlahović.

Pesnički susreti su u počeku nudili mnogo bogatije kulturne sadržaje, okupljali pesnike, slikare, kritičare, organizovane su književne tribine. Od kada je „Jedinstvo“ proterano i iz svoje matične kuće i svog grada manifestacija je u mnogome svedena, ali se organizatori i dalje svojski trude da se kontinuitet održava, kaže Rada Komazec, glava i odgovorna urednica književnog časopisa „Stremljenja“. 

„Pesnički susreti „Lazar Vučković su naravno od samog osnivanja uveli i dodelu nagrade, to je zapravo objavljivanje poezije u časopisu „Stremljenja“. Dakle, žiri vrednuje najbolju poeziju objavljenu ove godine to je bio Milovan Vitezović“, rekla je Komazec.

Susreti u čast i slavu pesme i pesništva godinama već ne gubi svoj kontinuitet i nit, rekao je pesnik i jedan od osnivača književnih susreta „Lazar Vučković“, pesnik  Radoslav Zlatanović.

„Ovi susreti mnogo znači za srpski narod kao i za sve narode na Kosovu i Metohiji, a naročito znače na planu očuvanja srpske reči na Kosovu i Metohiji“, naglasio je Zlatanović.

Zlatanović koji je poznavao i bio prijatelj sa Lazarom Vučkovićem kaže da pesnici svake godine u Gorjem Selu kod Prizrena obiđu Vučkovićevu rodnu kuću koja je na žalost  prepuštena zubu vremena. On je apelovao na državu da nešto učini po tom pitanju.

„To je dokaz, to je prilika ustvari, da se kaže da je potrebno da ova zemlja učini sve da se obnovi ta kuća kao muzej, kao trajni dokumenta čoveka koji je zadužio kosovsku kulturu“, rekao je Zlatanović.

Pesnički susreti ‘’Lazar Vučković’’ se organizuju od 1969. godine, u znak sećanja na pesnika Lazara Vučkovića, koji se 1966. zajedno sa svojim bliskim prijateljem i kolegom Blažom Šćepanovićem, utopio u Ohridskom jezeru prilikom učešća na "Struškim večerima poezije".