Muzička škola „Stevan Hristić“ iz Gnjilana obeležila četiri decenije postojanja

Koncert Muzičke škole "Stevan Hristić"
Izvor: Kosovo Online

Muzička škola „Stevan Hristić“ iz Gnjilana sa sedištem u Stanišoru, svečanim koncertom, obeležila je četrdeset godina postojanja.

U koncertnoj sali Muzičke škole "Stevan Hristić" u Stanišoru tražilo se mesto više prilikom nastupa učenika ove škole.  

Nastavnici, škole koja može da se pohvali bogatom muzičkom tradicijom u ovom delu Kosova, potrudili su se da sa učenicima pripreme bogat i raznovrstan program u kojem je publika uživala slušajući klasičnu muziku, horsko pevanje i tradicionalnu muziku.

Povodom jubileja uručene su zahvalnice svima koji su na bilo koji način pomogli i unapredili rad ove obrazovne ustanove sa najvećim brojem đaka u Kosovskom Pomoravlju.

„Svaki dan učimo nešto novo i dopunjujemo naše znanje. Sa horom pevam već dve godine a muzičku školu pohađam inače pet godina i sviram klavir“, kaže Milena Stanojević.

Dušan Đorđević pohađa šesti razred i odabrao je da svira gitaru.

„Gitaru sviram zato što je volim i odlučio sam da je sviram. Već šest godina kako idem u muzički školu i najviše volim da sviram narodnu muziku“, kaže Dušan.

Direktor škole Ivan Jovanović kaže da mu je drago što od svih predstavnika nadležnih ustanova i institucija uživaju podršku i veliko poverenje. 

„Eto meni je pripala čast da budem direktor na 40. jubileju, četrdeset godina muzičke škole... od svega je najbitnija stvar da mi i dalje postojimo, da se i dalje razvijamo, da naša deca napreduju zajedno sa nama da svi zajedno uzrastamo i da, eto i dalje opstajemo i ostajemo ovde na Kosovu i Metohiji“, rekao je Jovanović. 

Muzička škola „Stevan Hristić“ Gnjilane – Stanišor broji blizu 500 učenika, što je sa isturenim odeljenjima u Partešu i Vrbovcu čini jednom od najvećih ali i najboljih u Kosovskom Pomoravlju.

„Svakako mi se nadamo da ćemo iz godine u godinu biti sve bolji i bolji i da će naša deca sve više i više predstavljati ovu školu na raznim takmičenjima širom Srbije i ne samo Srbije već i na međunarodnim takmičenjima jer imamo potencijala za to i svim snagama se trudimo da istrajemo u tome“, rekao je Jovanović.

Pored smerova za klavir, gitaru, solo pevanje, violinu, trubu, flautu, udaraljke u školi planiraju uvođenje novih smerova za gudačke instrumente: violončelo, kontrabas i violu.

Zidove ove škole krase brojne medalje i priznanja osvojena na mnogobrojnim takmičenjima širom zemlje.

Kosovsko Pomoravlje broji blizu 40.000 stanovnika. Muzička škola „Stevan Hristić“ osnovna je 1979. godine u Gnjilanu.