"Na veslu priča" na Gazivodama

Gazivode_foto Časlav Petrović
Izvor: Foto: Časlav Petrović

Na Kosovu je u toku snimanje novih epizoda TV serije “Na veslu priča”, koja se već sedam godina i osamdeset epizoda uspešno emituje na Radio-televiziji Srbije.

Ovaj originalni kratki televizijski format dokumentarno-igranog žanra Udruženja “Šta hoćeš” spaja duhovno i prirodno blago naše zemlje.

Eminentni književni stvaraoci veslajući lepotom reka, jezera i mora pričaju svoje originalne priče tematski vezane za prirodu.

Na taj stvaralački izazov odgovorili su na Кosovu i Metohiji – pesnik, prozaista i urednik Petar Sarić, pesnik i profesor Univerziteta u Priština Dragomir Кostić, pesnikinja Branka Кasalović, predsednik Udruženja književnika КiM Novica Sovrlić, književnik i kritičar Aleksandar Dunđerin i pesnik Žarko Milenković.

Autor originalnog koncepta, reditelj Rastko Šejić, kaže da ekipa ima „sreću da zadnje dane ovoga Miholjskog leta, nakon snimanja divnih novih priča u Subotici, Bečeju i Novom Sadu, provode radno u snimanju po srpskim enklavama i severu Кosova.

“Spavamo u Gračanici, gde nas svakog jutra bude zvona našeg Notr Dama. Bili smo u Brezovici, na obroncima Šare, u koritu isušene reke Lepenca, sa Petrom Sarićem. Veslamo danima jezerom Gazivode sa nekima od najznačajnijih i najtalentovanijih književnika sa ovih prostora”, kaže on.

Govori o tome da su snimali tradicionalne pesme sa posvećenim mladim ljudima u selu Ugljare i u Mitrovici.

“Naša kulturna misija, stvaranje kinematografskog kovčega živog prirodnog i duhovnog blaga, u potpunosti nas ispunjava, koliko god na trenutke bila naporna. Prečesto se o ovom prostoru javno govori u prošlosti, sa bolom i tugom, o baštini i spomenicima, na taj način zapostavljajući vitalnost duha i ljudi koji ovde žive, sa kojima smo ponosni što delimo hleb ovih dana. Nemam osećaj da je to samo pitanje inata, već pre samopoštovanja, žeđi za životom i iskrene posvećenosti u nemogućim uslovima stalne egzistencijalne neizvesnosti,” kaže Šejić.

Živojin Rakočević, direktor Doma kulture Gračanica, komentarišući saradnju sa ekipom „Šta hoćeš?“, istakao je zadovoljstvo zbog mogućnosti realizacije ovog kinematografskog projekta od visokog nacionalnog značaja.

„Delimo iste vrednosti i veru u očuvanje našeg kulturnog identiteta. I pored činjenice da publici ovde nudimo vrhunske kulturne sadržaje, značajno nam je da nacionalni auditorijum ima priliku da okusi raskoš talenata koje gajimo i doživi bar posredno lepotu prirode u kojoj se borimo za opstanak”, kaže Rakočević.

Stvarajuća kultura je od presudne važnosti za očuvanje naših najvažnijih kulturnih i duhovnih ostvarenja, svaki od autora iz ovog serijala ugradio se u slikarstvo starih majstora, u ideju arhitekte koji je osmislio Dečane, ističe Rakočević.

“Mi ne živimo pored mrtvih slika i gomila lepo složenog kamenja, mi stvaramo i čuvamo vrednosti koje svet nema pravo da zaboravi”, kaže Rakočević.

Snimanje serije realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ i uz pomoć Doma kulture „Stari Кolašin“ iz Zubinog Potoka.

Nove epizode „Na veslu priča“ biće premijerno emitovane na RTS početkom iduće godine.