Nagradа za najboljeg glumca i nagrada žirija publike za Amatersko pozorište “Janićije Popović” iz Gračanice

"Guliver u zemlji lutaka"
Izvor: Dom kulture Gračanica

Amatersko pozorište „Janićije Popović“ iz Gračanica je na ovogodišnjem „Lektirići EX YU festu“ u Prokuplju osvojilo dve nagrade u kategoriji za najbolju glavnu mušku ulogu i nagradu žirija publike za predestavu „Guliver u zemlji lutaka” u režiji Boška Boškova.

Miloš Đekić iz Gračanice je za ulogu prvog pripovedača dobio nagradu za najbolje odigranu mušku ulogu.

Reditelj predstave i glumac Dečijeg pozorišta iz Subotice Boško Boškov, čestitajući nagrađenoj deci, rekao je da su priznanja potvrda da je urađen ozbiljan posao.

„One utoliko dobijaju na značaju ukoliko se uzme u obzir činjenica da je naš glumački ansambl jedan od najmlađih na festivalu. Smatram da je žiri koji je odlučivao o nagradama uvideo talenat ove dece i da podržava njegovu realizaciju u budućnosti“ – rekao je Boškov.

„Nagradu posvećujem svojim kolegama glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ bez čije pomoći na sceni ja ne bih osvojio ovo priznanje. Ovo je uspeh svih nas“ – rekao je nagrađeni glumac Miloš Đekić prilikom primanja prizananja.

Pobednik ovogodišnjeg „Lektirići EX YU festa“ je Kulturni centar iz Surdulice sa predstavom „Čarobnjak iz Oza“. Druga nagrada pripala je Osnovnoj školi „Mitropolit Mihajlo“ za predstavu „Kapetan Džon Piplfoks“, dok je treću nagradu dobila  dramska grupa „Petar Kočić“ iz Inđije za predstavu „Od čitanja se raste“.

Sedmi „Lektirići EX YU fest“ trajao je od septembra do decembra 2019. godine  i okupio je pozorišne ansamble iz Inđije, Surdulice, Gračanice, Prokuplja, Brusa, Krive Palanke, Loznice, Niša, Beograda, Leskovca, Tuzle.

Odlazak predstave „Guliver u zemlji lutaka“ na  festival u Prokuplju pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Gračanica.