Otvoren beogradski Fest, ove godine posvećen Bekimu Fehmiju

Fest 2020.
Izvor: Tanjug

Međunarodni filmski festival Fest pod sloganom "Skupljači emocija" svečano je otvoren večeras u beogradskom Centru "Sava" premijerom ostvarenja Srđana Golubovića "Otac" i uručenjem Beogradskog pobednika velikoj glumici Miri Banjac, prenosi Tanjug.

Sloganom "Skupljači emocija" Fest odaje počast legendarnom glumcu Bekimu Fehmiju, a njegov sin Uliks, predajući prizanje Miri Banjac govorio je o važnosti festivala za sve koji su odrastali sedamdesetih i bili zaljubljeni u film, a za koje je "Fest bio prozor u svet".

Fehmiju je zahvalio što festival posvećen umetničkom radu njegovog oca, istakavši da je Bekimov odnos prema umetničkom činu stvaranju bio gotovo religiozan.

"Iskreno je mislio da umetnost može da promeni svet, da učini čoveka boljim. Verovao je da nam umetnost daje moć da progovorimo u ime onih čiji se glas retko čuje... A onda je izgubio veru u čoveka i u lekovitost svoje profesije", kazao je glumac.

On je podsetio da je njegov otac imao 51 godinu, koliko on sam ima danas, kada je odlučio da siđe sa scene i ode u tišinu.

"Odlučio je da se povuče iz javnog života u znak protesta protiv nacionalizma koje je zahvatalo ove prostore jer je znao da je mržnja najopsaniji virus koji se najbrže širi, a najteže zaustavlja", rekao je Uliks Fehmiju.

On je za kraj pročitao pismo koje je napisala unuka Bekima Fehmijua kada ju je zamolio da mu pomogne da pronađe "optimističan nastavak u pesimističnom vremenu, kakvo je danas."

"Živimo u svetu s mnogo predrasuda, laži, u kojem su ljudi primorani da budu ono što nisu, manipulisani strahom i nesigurnošću. U svetu koji je iz dana u dan sve više podeljen, događaji kakav je Fest pokušaj su očuvanja umetnosti koja je naše glavno sredstvo u borbi protiv sila razdvajanja", pročitao je Uliks Fehmiju.

Primajući nagradu, Mira Banjac rekla je da je velika čast primiti priznanje od jednog Fehmijua.

"Hvala mom Beogradu koji me je prihvatio kao svoju sugrađanku. Hvala onima koji su smatrali da treba da budem pored onih koji su ovu nagradu dobili pre mene. Uvek sam trčala za velikima, mnogo sam trčala da bih završila ovaj moj kros večeras s vama", rekla je Banjac, koju je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom i stajaćim ovacijama.

Kroz enigmu od filma koju, kako je dodala, do danas nije odgonetnula, reditelji su imali veliku važnost.

"Ja sam glumica koja ne može bez reditelja i scenariste. Hvala glumcima koji su uvek bili moja porodica. Hvala i televiziji, radiju koji me je učio od mladosti kako da govorim, kritici koja je uvek bila upravu, prijateljima koji su bili uz mene, a najviše životu koji mi je podario da stojim večeras ovde i ovo priznanje podelim sa vama. Živeo film", poručila je velika glumica.

Prigodnim In mememoriam video prilogom Fest je ukazao čast velikanima koji su otišli u prethodnoj godini, a među njima su bili Ana Karina, Bibi Anderson, Branko Lustig, Dušica Žegarac, Gordan Mihić, Igor Pervić, Kirk Daglas, Luk Peri, Piter Fonda, i domaći, legendarni Marko Nikolić, Mihailo Janketić, Neda Arnerić, Zoran Hristić…

Ceremoniju otvaranja vodili su glumci Jelena Gavrilović i Igor Ðorđević, a u sećanje na najpopularniji film Bekima Fehmijua "Skupljači perja" Gavrilovićeva je otpevala nekoliko romskih numera poput kultne "Ðelem, đelem".