Pesnik Mošo Odalović nagradu poklonio zavičaju, selu Staro Gracko

mošo odalović
Izvor: Novosti

Godišnja nagrada Zadužbine "Rodoljub Nićiforović“ iz Pariza pripala je ove godine srpskom pesniku za decu Mošu Odaloviću koji je ovu nagradu posvetio selu Staro Gracko kod Lipljana, prenosi Radio KiM.

Novčani deo nagrade od 60.000 dinara Odalović je darovao Osnovnoj školi "Braća Aksić“ i Fudbalskom klubu "Staro Gracko“. U školi ima ukupno 16 đaka, a fudbalski klub je godinama najbolji u Okružnoj ligi Centralnog Кosova.

"Zadužbinaru Rodoljubu javih uz zebnju - nisam li se ogrešio, a on mi otud javlja da je njihovo načelo: ’Mi pomažemo danas – ti pamti, pa sutra uzvrati slabijem’“, izjavio je Mošo Odalović uz zahvalnost za, kako kaže, "lepu nagradu našeg zadužbinara“.

Jedan od najvećih srpskih pesnika za decu, slikar, ilustrator i kaligraf rođen je u selu Staro Gracko, a u učionici u kojoj je pohađao osnovnu školu stoji njegova slika.

"Ovaj gest smo svi primili sa oduševljenjem, prvo deca, pa roditelji, pa mi učitelji. Nije pomogao samo novčano, nego nam je poslao i enciklopedije, razne knjige... tako da smo sada malo obogatili našu malu školsku biblioteku“, kaže za RTV Kim učitelj Zoran Ćirković.

On smatra da je ovaj gest jako važan da i drugi, koji imaju više materijalnih mogućnosti ne bi trebalo da zaborave svoj zavičaj, decu i ljude koji u njemu, uprkos teškim prilikama žive.

"Mošo je naš. Gde god idemo mi govorimo o njemu. Kad nas pitaju 'Gde je to Staro Gracko?' , mi uvek kažemo 'Tamo gde se rodio Mošo Odalović i gde je rastao' “, rekao je on.

Polovina nagrade, 30.000 dinara, uručena je Fudbalskom klubu "Staro Gracko" u čijoj je upravi Zoran Ćirković.

"Mošo je pored dece, mislio i obradovao omladinu koja se okuplja u fudbalskom klubu. Ta novčana pomoć je dobordošla i veoma smo zahvalni“, priznao je on.