Predstava „Bedemi ćirilice“ u Severnoj Mitrovici: Čuvanje tradicionalnih vrednosti

Bedemi ćirilice
Izvor: Kosovo Online

Učenici osnovnih i srednjih škola u Severnoj Mitrovci imali su prilike da u dva termina gledaju, ali i nauče nešto novo u predstavi „Bedemi ćirilice“ koju je organizovao Kulturni centar „Dragica Žarković".

Predstava se organizovala u susret  Danu duhovnosti i prazniku Svetog Save, a pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Glumac Aleksandar Jelenić rekao je za Kosovo onlajn da ova predstava govori o životu dva prosvetitelja, Ćirila i Metodija.

„O njima se, da kažemo, malo toga izučava u školama, a mi smo došli na ideju da napravimo pozorišnu predstavu o njima, a po tekstu Vladimira Đorđevića i režiji Milića Jovanovića. Napravili smo tu duo dramu, koja prikazuje sve njihove probleme i borbe na tom putu, šta su oni sve uradili od samog početka, sa kim su sve dolazili u sukobe, a u nekim momentima su imali mimoilaženje stavova između sebe. Ovo je jedna obrazovna i istorijska drama. Odigrali smo jednu predstavu, a sada nas čeka i druga. Publika uvek prima ovu predstavu na jedan lep način bez obzira na uzrast“, kazao je Jelenić.

Njegov kolega, glumac Predrag Jovanović je istakao da je ova predstava nastala 2019. godine, ali i da zbog koronavirusa nije puno puta igrana. Prošle godine bilo je 50. jubilarno izvođenje u Kragujevcu, ali je izvođena i u zemljama regiona.

„Za sledeći projekat spremamo predstavu ’Noć Lazareva’, koja će biti sa tri lika i premijerno izvedena 27. aprila. Nadamo se da će i njen put piti uspešan kao i ’Bedemi Ćirilice’. Predstava ’Bedemi ćirilice’ biće i u Čačku, a posle toga imamo niz gostovanja, kao i turneju od 10 dana u Švajcarsku, a na leto u Crnu Goru“, kazao je Jovanović.

Da su gledaoci uživali, potvrdila nam je i učenica Medicinske škole Tamara Radovanović koja se zahvalila organizatorima jer, kako kaže, i ovo je jedan od načina da se tradicija čuva i upoznaju prave vrednosti.

„Bilo je sjajno, stvarno je bilo divno i svi smo oduševljeni. Naučili smo dosta toga novog i više nego u školi. Drago mi je da se nešto ovako nastavlja i volela bih da opet imamo ovakvih prilika da čuvamo naše vrednosti, i naša generacija i sledeće generacije“, kaže Radovanović.