Predstavljena knjiga Milana Mihajlovića "Srne i rane"

Milan Mihajlović
Izvor: Večernje novosti

Pošto je na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, na 64. Sajmu knjiga u Beogradu predstavljena knjiga poezije “Srne i rane”, istaknutog pesnika iz Kosovske Mitrovice Milana Mihajlovića, to je učinjeno i u Srpskom kulturnom centru u Beogradu.

U šestoj pesničkoj knjizi "Srne i rane", Milan Mihajlović se vraća temama na Kosovu, gde je rođen, ostao i sada je direktor biblioteke "Vuk Karadžić" u Kosovskoj Mitrovici, pišu Večernje novosti.

“ Pesnik svojom duhovnom i duhovničkom vertikalom dubi Kosovo kao najveću ranu koja se uvek nalazi između Gordijevog čvora i Damoklovog mača istorijskog toka. Pesnik vodi lirsku diskusiju sa našom istorijom, kroz duh glose, akrostiha i u sferi božanskog apsoluta. Glavna lica ove poezije su manastiri Kosova i Metohije u kojoj glasovi mrtvih ktitora i neimara nisu mrtvi glasovi. Posebnost autorovog glasa je u nekoj blagosti koja olakšava težinu postojanja, i koja oslobađa poeziju politike”, istakla je doktor Danica Andrejević na predstavljanju knjige.

Uočavajući da u stvaralaštvu pesnika ima nešto drevno i letopisno, Dragan Lakićević, glavni i odgovorni urednik je rekao da bi ”retorski spev "Srne i rane" mogao da se čita u ključu drevnih fresaka i plačeva - pobožnih formi starih epoha čije duhovne smerove nasleđuju i savremeni monasi i savremeni pesnici”.