Premijera "Antigone" večeras u Gračanici

Predstava Antigona
Izvor: Narodno pozorište Priština

Tragedija "Antigona" koju je, prema Sofokleovom tekstu, adaptirao i režirao Nenad Todorović, biće premijerno izvedena večeras u 19 časova na sceni Doma kulture "Gračanica".

Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara.

Reditelj Todorović je, prema sopstvenom priznanju, "originalnu Antigonu" uzeo kao početnu poziciju sa koje je tumačio osnovnu dramaturšku liniju i pobunu jedne žene protiv osionog vladara.

"Čitali smo na probama različite interpretacije ’Antigone’, uglavnom savremenih pisaca dvadesetog veka koji su ozbiljne veličine svetske dramske baštine. Iščitavali smo i najsavremnije žive pisce i iz njih smo crpeli te dramaturške prelome iz Sofoklea u savremeno društvo. Tako smo iz religijskog prešli na Brehtovo tumačenje ‘Antigone’, koje je političko-ideološko", rekao je Todorović na konferenciji za medije.

Kao inspiracija za adaptaciju komada, reditelju je poslužio jedan od govora bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa koji je, kako kaže, slušao bez tona.

"To je jedna pomorandža sa crvenim dlakama i perjem koje pada preko njega, a vodi najveću svetsku velesilu. Tu smo saznali da se `Antigona` koja pokušava da se pobuni zbog nepravde, buni zapravo pod cirkuskom šatrom gde je prvi karnevalski lik - vladar, nosilac štafete Kreont. Tako smo krenuli u ispitivanje dokle može da stigne pobuna", naveo je Todorović i zaključio da danas ne postoji Antigona i da je pobuna nemoguća.

Poručio je i da će predstava biti zabavna, i da niko neće zaspati.

"To garantujem. Imamo živi bend na sceni koji doprinosi utisku da nema cirkuske šatre bez dobre muzike. Ono što je važno, napravili smo cirkus smrti. Pobuna nije moguća, ona može da ima posledice, kao u komadu `Antigona` ", poručio je reditelj.

Glumica Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" Ivana Bartunjek koja tumači lik Antigone i Ismene kaže da je srećna što je dobila šansu da igra u ovoj predstavi.

"Smatram da je jako važno da svevremenske tekstove poput orginalne `Antigone` neko ko je talentovan, poput Nenada, prilagodi ne samo ovom vremenu, nego prosto da svoj pečat. Prema tome, verujem da je ovo jako važno", rekla je Bartunjek.

Scenograf je Goran Stojčetović, kompozitor Bratislav Radovanović, kostimografkinja Bojana Кostadinović, masker Dragan Smiljanić. Za scenski pokret i koreografiju bila je zadužena Isidora Stanišić, dok je autor patoloških nalaza dr Vladimir Jakšić.

Nakon premijernog izvođenja u Gračanici, predstavu "Antigona", će imati prilike da vidi i publika širom Srbije, najpre u Zaječaru i Beogradu.