Priština brani i knjige na srpskom južno od Ibra

knjige
Izvor: N1 Info

U srpskim sredinama Južno od Ibra već godinama unazad ne postoje knjižare, pa su gradske biblioteke, koje funkcionišu u okviru Ministarstva kulture Vlade Srbije, jedini način da Srbi ostvare pravo na čitanje, a time i na intelektualnu slobodu, prenosi Radio televizija Vojvodina.

U uslovima zabrane unosa knjiga putem pošte, biblioteka u Gračanici već šest godina snalazi se na različite načine kako bi knjige stigle do čitalaca u enklavi.

"Takozvana Carina Kosova nama već duži niz godina osporava da se štampana izdanja dostavljaju putem pošte, knjige se vraćaju izdavačima i mi gubimo na izdanjima", navodi direktorka Biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.

Pod izgovorom da je reč o propagandnim izdanjima, dešavalo se da čak i publikacije namenjene deci budu zaplenjene i da im se izgubi svaki trag.

"Otišli smo da podignemo knjige, iako vide da su to dečije publikacije, poput pesmi Jovana Jovanovića Zmaja, dečiji romani, tražili su da zadrže te knjige, da nije slučajno reč o propagandi. Kada smo otišli da podignemo knjige one su se izgubile bez traga. Samo su rekli da se knjige kratko zadržavaju u njihovom magacinu, ali nam nisu rekli gde su ih prosledili", navodi Kostićeva.

U novonastaloj situaciji sa pandemijom korona virusa u problemu su i studenti koji pohađaju fakultete u gradovima centralne Srbije, jer se literatura šalje poštom, što u ovom slučaju nije izvodljivo.

Tamara Vučić je apsolvent na Ekonomskom fakultetu u Nišu.

"Svaki mladi čovek zaslužuje jednake šanse, zato moramo da pronađemo način kako da ovo rešimo, jer smo uskraćeni kako za stručnu literaturu, tako i za knjige koje iz ljubavi želimo da čitamo", navodi Tamara.

Među nepoželjnim knjigama za tzv. carinu Kosova bio je i klasik američke književnosti " Ubiti pticu rugalicu", dobitnice pulicerove nagrade Harper Li, koja kritikuje rasne i klasne predrasude, knjiga o hrabrosti, etici i pravdi.

Ja
07. Decembar 2020.
Ovo je nemoguce i da se srpski jezik i knjige na srpski jezik zabranili i sve jezike govora sta to radi svet i medjunarodno pravo sve ste narodu prava oduzeli zbog albanskih terorista to nije pravda nije ni sloboda vidite i sami kakav je taj narod tamo nemogu narod tamo da budu svi albanci i samo albanski da se prica kso sto to rade u albaniju vidite da je to istina!!!!!
albakos
08. Decembar 2020.
u republiku kosova mogu samo legalne knjige i bez uvredljive i provokativne stranice, nemoze se u kosovu dopustiti nicije knjige gde nije podrzana republika kosovo, a sve ostalo mozete te knige na srpskom u rusiju i srbiju da citate
albakos
08. Decembar 2020.
u albaniju srba nema. ima crno goraca i boshnjaka, ima oko 200 kuca crno goraca i velik broj boshnjaka, njih ima neshto preko 5000 tisuca
Paparaco
08. Decembar 2020.
U članku se ni u jedu rječ ne pominje da i srbija to isto čini u oblasti Preševske doline pa zato i je dobro imati Reprociteta što se tiče srbi.