Srpska narodna nošnja predstavljena u Prištini

Revija narodnih nošnji Srba sa Kosova održana je danas u Srpskom kulturnom centru u Prištini. Cilj ove manifestacije je da se skrene pažnja na očuvanje srpske materijalne i nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima, preneo je RTV Puls.

Članovi Kulturno-umetničkog društva Kopaonik iz Leposavića predstavili su autentičnu mušku i žensku nošnju iz Leposavića, Ibarskog Kolašina, Metohije, Zvečana, Peći, Sredačke župe, Centralnog Kosova, Đakovice, Kosovskog Pomoravlja, Sirinjićke župe, Prištine, Kosovske Mitrovice, Prizrena, Zvečana, Kosova Polja i Nerodimlja.

Uz tradicionalnu srpsku muziku, predstavljanje narodne nošnje s kraja 19. i početka 20. veka bilo je nesvakidašnji događaj koji je na posetioce iz svih krajeva Kosova, kao i iz Crne Gore, Makedonije i Rusije, ostavio snažan utisak.

“Ovde sam slučajno, ali sam veoma oduševljena time što sam videla, pogotovo što je predstavljen svaki deo lokalne srpske tradicije i arhaičnih nošnji”, rekla je za RTV Puls kustos Aljona Mihajlova. 

Velika Gospojina, praznik koji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ima veliki značaj, datum je koji se sam nametnuo za održavanje ove kultne revije.

“Cilj jeste čuvanje tradicije i kulture. Ovom revijom srpskih narodnih nošnji s kraja 19. i početka 20. veka želeli smo da sačuvamo od zaborava našu tradiciju”, istakla je predstavnica SKC Priština Tijana Arsić.

Direktor KUD Kopaonik iz Leposavića Đorđe Lakušić podsetio je da „narodne nošnje govore o ekonomskoj situaciji iz vremena u kojem smo živeli i o toj ukupnoj sociološkoj situaciji“.

„Naša nematerijalna kulturna baština je unazad čitav vek ugrožena, a posebno je to istaknuto poslednjih godina”, izjavio je Lakušić. 

ON je posebno ukazao na potrebu da se promoviše srpska tradicija, običaji i kultura, „kako je drugi ne bi prisvojili“.

Srpski kulturni centar u Prištini otvoren je u februaru prošle godine i posle 1999. godine jedino je mesto okupljanja Srba u Prištini i organizovanja značajnih kulturno-umetničkih događaja.