Terzić: Nastavljamo borbu za odbranu kulturnog, verskog i istorijskog nasleđa na Kosovu

Miloš Terzić
Izvor: Kosovo Online

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Miloš Terzić poručio je večeras, na festivalu srednjovekovne muzike "Medimus" u Prizrenu, da se i kroz tu manifestaciju nastavlja borba za odbranu kulturnog, verskog i istorijskog nasleđa na Kosovu.

Terzić je rekao da je velika čast i zadovoljstvo biti dva dana "u carskom Prizrenu", na festivalu srednjovekovne muzike.

"Važno je napomenuti i reći ljudima koji su ovde bili prisutni da nastavljamo borbu za odbranu našeg kulturnog i verskog i istorijskog  nasleđa na Kosovu i Metohiji i da je nemerljiv i njihov doprinos u tom smislu, i da je to jedan od naših nacionalnih prioriteta. Kulturno nasleđe je nešto što moramo da sačuvamo, ono materijalno kulturno nasleđe, naše crkve,  manastiri, naše svetinje od zuba vremena, a ono nematerijalno kulturno nasleđe da prenosimo budućim generacijama i da ljubomorno čuvamo. To je naše pravo, ali i obaveza", kazao je Terzić.

Rekao je i da će Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju voditi beskompromisnu borbu za očuvanje našeg kulturnog nasleđa, jer ono predstavlja sponu koja sve nas vezuje sa našim precima, ali i budućim pokoljenjima .

"Zato od te borbe nikada ne smemo da odustanemo, a svako prisvajanje ili pokušaj otimanja srpskog kulturnog nasleđa od strane onih iz Prištine predstavljaće iglu u našem oku. Zato je naš zadatak da i kroz ovakve događaje ukazujemo i obaveštavamo međunarodnu zajednicu o ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa, hrišćanskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, i da tražimo zaštitu“, naglasio je on.

Terzić je poručio da će Vlada Srbije i Kancelarija za KiM uvek biti uz srpski narod i podržavati ovakve manifestacije.

„Naša obaveza i zadatak je da obezbedimo sve što je neophodno za potrebe našeg naroda i države u svakom delu naše zemlje, a mi ćemo nastaviti borbu zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja predstavlja temelj srpskog nacionalnog identiteta za odbranu srpskih duhovnih, verskih, istorijskih i nacionalnih vrednosti ovde na prostoru Kosova i Metohije", kazao je Terzić.

Osmi međunarodni festival srednjovekovne muzike "Medimus" počeo je sinoć u atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu.

Festival organizuju Drustvo prijatelja manastira Svetih Arhangela, Dom kulture Gračanica, i Fondacija Sveti Arhangeli, a pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture Srbije.