U severnoj Mitrovici "Evropski dani jevrejske kulture"

Miloš Damjanović (desno) i Milan Milosavljević (levo)
Izvor: Radio Kontakt Plus

Povodom manifestacije "Evropski dani jevrejske kulture" održana je diskusija o znamenitim Jevrejima na Kosovu između dva svetska rata. U EU Info centru severnoj Mitrovici na ovu temu govorio je profesor istorije, Miloš Damjanović.

Bilo je reči o biografijama osam ličnosti jevrejskog porekla, o najintrigantnijim i najzanimljivijim detaljima iz njihovih života, kao i o tome kakvih dodirnih tačaka oni imaju sa ovim područjem, javio je mitrovički Radio Kontakt plus. 

Damjanović je okupljene najpre upoznao sa životom Ivana Ivanovića, koji je određeni period proveo u  Mitrovici. 

Ivanović je jedna od najznačajnih figura poteklih sa prostora Jugoslavije - sportista, visoko-obrazovana ličnost i uvaženi politikolog, koji je studirao na Kembridžu.

“Po završetku studija, očuh ga šalje u tadašnju Jugoslaviju, tačnije u Zemun, da služi vojni rok, a nakon toga dolazi u RMHK 'Trepča' da stažira. Tih šest meseci provedenih ovde, vreme je iskoristio za druženje sa inženjerima i intelektualcima,” - kaže Damjanović.

Zanimljivo je i to da je Ivanović bio šampion Jugoslavije u trkama na 110 i 400 metara sa preponama, a rekordi koje je pritom obarao bili su na snazi do sredine prošlog veka. Ivanović je bio član sportskog društva Zvečan, a predvideo je i raspad Jugoslavije.

Potom je bilo je reči i o Avramu Leviću, članu siromašne trgovačke porodice.

Lević je bio izuzetno inteligentan, pa državnim institucijama nisu promakle njegove sposobnosti i znanje u sferi knjigovodstva i on brzo postaje načelnik glavnog računovodstva Ministarstva finansija u Kraljevini Srbiji i šef Državne blagajne tokom Prvog svetskog rata.

Njemu je tokom Prvog svetskog rata predato na čuvanje "Miroslavljevo jevanđelje", najznačajnija srednjovekovna knjiga našeg naroda.

“Srbija je u to vreme, 1915. godine bila okružena sa svih strana neprijateljima i postojala je opasnost da Bugari spreče da se železnicom u Grčku prenese bogatstvo i ostale stvari od značaja za državu. Nikola Pašić nije hteo da širi paniku među stanovništvom, tako da nije dao nikakvo odobrenje Avramu Leviću za takav potez. Uprkos tome, Lević je na sopstvenu inicijativu uputio značajni deo državnog blaga ka Grčkoj i sačuvao od agresora,” - dodaje Damjanović.

Interesantno je to, da je Lević bio i žitelj Mitrovice, a to je potvrđeno pisanim dokumentima u kojima se navodi da je poreske dažbine plaćao ovoj opštini.

Na diskusiji i izložbi fotografija znamenitih Jevreja, govorilo se i o Stanislavu Vinaveru i Gertrudi Ginter.

Vinaver je bio književnik i prevodilac, koji je na pariskoj Sorboni studirao matematiku i fiziku, sa srpskom vojskom prešao preko Albanije, a pisao je i tekstove za beogradski list “Vreme”.

Gertruda Ginter (iliti Gertrud von Puttkamer) je nemačka književnica koja se bavila erotskom literaturom sa naglaskom na lezbejske teme i homoerotsku poeziju. Njena dela su nailazila na osudu u tadašnjem društvu.

Nakon Damjanovićevog izlaganja, posetioci EU Info centra su bili u prilici da postave pitanja i saznaju nešto više o jevrejskoj kulturi.