Uručene nagrade pobednicima literarnog konkursa “Ljubav se zove imenom tvojim”

Nagrade - Ustanova za sport
Izvor: Radio Kosovska Mitrovica 

Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge u Severnoj Mitrovici dodelila je danas nagrade najuspešnijim učesnicima literarnog konkursa za najbolju ljubavnu pesmu, pod nazivom "Ljubav se zove imenom tvojim".

Mladim pesnicima nagrade su podeljene na skromnoj svečanosti, priređenoj u prostorijama ustanove. Nagrađeno je ukupno devet učenika osnovnih i srednjih škola, podeljenih u tri starosne kategorije.

O pobedničkim pesmama, odlučivao je žiri u sastavu: docent na Katedri za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini Sanja Miketić Subotić, asistent na Katedri za srpsku književnost i jezik Lenka Milojević – na istom fakultetu i asistent Marija Miljković.

Prvo mesto u kategoriji starijeg uzrasta osvojila je učenica Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici Vanja Bjelica, drugo mesto otišlo je takođe učenici te škole Edini Jakupi, dok je na treće mesto osvojio učenik Srednje tehničke škole "Mihailo Petrović Alas" Ognjen Radovanović.

U kategoriji starijeg uzrasta, od petog do osmog razreda, nagradu za prvo mesto osvojila je Milica Jovanović, Natalija Vanovac je osvojila drugo mesto, a treće mesto je pripalo Nikolini Baščarević. Sve tri dobitnice nagrada u kategoriji srednjeg uzrasta su učenice OŠ "Branko Radičević".

U kategoriji mlađeg uzrasta, od prvog do četvrtog razreda, za najbolju pesmu nagrađen je učenik OŠ "Branko Radičević" Janko Vučetić, na drugom mestu je učenik iste škole Alen Radončić, a treće mesto osvojio je učenik OŠ "Sveti Sava" Dušan Rakić.

Bjelica je napisala je najlepši ljubavni sonet u srednjoškolskoj kategoriji. Napisala je pesmu u formi koja nije nimalo jednostavna, i nimalo tipična za tako mladog poetu.

"Čitajući ljubavnu poeziju, shvatila sam da su ljubavne pesme uglavnom soneti i odatle sam dobila inspiraciju. Srpski jezik je oduvek bio moj omiljeni predmet i volim kada se prijavimo za ovakve konkurse" kaže Bjeloca i dodaje da joj priznanje mnogo znači, jer je u ovu pesmu uložila puno truda.

Direktor Ustanove za sport, omladinu i specijalizovane usluge Petar Trajković je na dodeli nagrada pobednicima konkursa rekao da je Ustanova, kao i svih prethodnih godina, omogućila učenicima osnovnih i srednjih škola u Severnoj Mitrovici, da kao pesnici iskažu i predstave svoje stvaralaštvo i bogatu istoriju pesničkog nasleđa grada.

"Pozvali smo Vas da pišete o ljubavi, o ljudima, o sportu, životu i uspesima. Inspiraciju ste ipak odabrali sami i to na najbolji način. Danas smo ovde zajedno sa vama da vas nagradimo i učinićemo to s ljubavlju i punog srca", rekao je Trajković.

Skromnoj svečanosti je prisustvovao direktor Gradske biblioteke "Vuk Karadžić" Milan Mihajlović, koja je za najbolje mlade pesnike obezbedila nagrade u knjigama. Ujedno, on je kao jedan od najplodnijih mitrovačkih pesnika, sa mlađim kolegama podelio svoje pesničko iskustvo i po neki stih.

"Drago mi je kada vidim ovaj podmladak i zaista me raduje što sam čuo toliko divnih pesama i što ih lepo kazujete. Svaka pesma je na svoj način ljubavna, bilo da je u pitanju ljubav prema zemlji, ocu, majci, prema onoj koju smo voleli ili je i sada volimo. Ako je pesma pisana iz srca, sa emocijom, to će se osetiti. Ako je nema, o tome se ne može lagati", poručio im je Mihajlović.

Kao podrška svojim đacima, svečanosti je prisustvovao i nastavnik srpskog jezika u OŠ "Branko Radičević" Nikola Pačariz, takođe mitrovački poznati poeta.