Večeras počinje "Mitrovački festival kulture"

Mitrovački festival kulture
Izvor: Kosovo Online

U Severnoj Mitrovici danas će početi "Mitrovački festival kulture" u u okviru koga će se publici predstaviti pesnici, slikari,vajari, a kruna festivala biće takmičarski deo u kom ce učešce uzeti kulturno-umetnička društva sa Kosova, kao i iz Srbije i okruženja. Festival koncertom otvaraju Slavko Banjac i Danica Krstić koji će se u pratnji Narodnog orkestra RTS-a predstaviti mitrovačkoj publici.

Direktor Kulturnog centra "Dragica Žarkovic" Milan Mihajlović istakao je da je priprema tekla ubrzanim tempom, ali da su zahvaljujući svesrdnoj pomoći privremenog organa uspeli da organizuju jednu lepo i bogatu manifestaciju u kojoj se nada da će uživati svi poklonici kulture.

"Očekujemo između 250 i 300 učesnika, tu mislim na kulturno-umetnička društva, pesnike, slikare i to je brojka koju Kosovska Mitrovica pamti u onom periodu pre koronavirusa. Mislim da smo na putu da bar ponovimo onaj sjaj i raskoš narodnih nošnji, pesama i igara, ali i kičice i pera na pravi način i da će slikari ostaviti radove koji će biti na ponos ne samo Kosovskoj Mitrovici, već i onima koji nam širom budu otvarali srca, jer bez poklona se nigde ne ide", rekao je Mihajlović.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekao je da će se u narednim danima održati lepi kulturni događaji i pozvao građane da uzmu učešca u ovoj manifestaciji.

"Veoma je značajno što se festival održava u danima koji su značajni za srpski narod u susret Vidovdanu i to je još jedna potvrda našeg čvrstog opredeljenja da smo odlučni na svojim vekovnim ognjištima. Pozivam i građane da uzmu učešće u ovoj manifestaciji i da budemo dobri domaćini gostima koji ce iz svih krajeva centralne Srbije biti naši gosti", rekao je Sprić uz napomenu da će privremeni organ zajedno sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju nastaviti sa ulaganjima u kulturna dešavanja.

Predsednik Kulturno-umetničkog društva "Kosovski Božur" Nikola Milošević napomenuo je da je ovo izuzetan događaj i da su se oni kao organizatori potrudili da građani uživaju u nedelji "Mitrovačkog festivala kulture".

"Nadamo se da će naš narod i naš grad prepoznati trud koji ulažemo. Opravdaćemo poverenje naših građana kroz sve ono što smo im pripremili u narednih sedam dana", kazao je Milošević koji je pojasnio deo programa koji je vezan za folkoraše.

U sedam dana svakodnevnog programa publika ce imati priliku da se druži sa pesnicima i slikarima, muzičarima, a dešavanja će se odvijati u "Mitrovackom dvoru", gde će sutra biti otvorena i izložba koja nosi naziv "Mladen Popović". 

Za sredu je predviđeno da se u porti hrama Svetog Dimitrija održe pesnički susreti "Aleksandar Aca Despotović".

U četvrtak je koncert Nikole Rackova, Ekstra Nene i Olivera Njega u "Mitrovackom dvoru", dok će za vikend u glavnoj ulici biti održan defile učesnika sabora i revijalni koncert Kulturno umetničkih društava. U nedelju je planiran i takmičarski deo za Kulturno - umetnička društva.

Festival je organizovao kulturni centar "Dragica Žarkovic" pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.