Virtuelna izložba sutra u galeriji "Akvarijus"

galerija-akvarijus-logo
Izvor: galerijaaquarius.wordpress.com

Virtuelna izložba slika, grafika i skulptura Nikosa Arvanitidisa i Aleksandra Glibetića biće prezentovana sutra od 19 do 22 sata u galeriji PKC "Akvarijus" u Severnoj Mitrovici.

Kako se navodi u saopštenju galerije, to je prva izložba ovakve vrste u mitrovačkom galerijskom prostoru, koja ima za cilj da ispita kako virtuelni i realni fizički prostor mogu da koegzistiraju kao jedinstvena celina.

"Inicijalna ideja za realizaciju izložbe umetničkih radova u virtuelnom galerijskom prostoru nastala je kao rezultat zajedničkih interesovanja i istraživanja Aleksandra Glibetića, apsolventa master studija na fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici i Nikosa Arvanitidisa, vanrednog profesora grafike na istoimenom fakultetu", ističu iz "Akvarijusa".

Kako napominju, sama ideja virtuelne umetničke galerije nastala je još pre nekoliko godina, sa novonastalom situacijom u svetu izazvanom svima poznatom pandemijom virusa postala je društveno zanimljivija i svrsishodnija.

"Projekat nije napravljen sa ciljem da se klasični galerijski prostor kao mesto prezentacije umetničkih dela zameni virtuenim prostorom, već da se istraže i prezentuju mogućnosti njihovog koherentnog odnosa u kojem bi se virtuelni i realni fizički prostor prožimali i nadopunjavali, koegzistirajući kao celina", navodi se u saopštenju.

Posetioci galerije će, koristeći naočare za virtuelnu realnost (headset), i palice za interaktivnost sa virtuelnim prostorom, "uroniti" u virtuelni svet u kojem će moći da se kreću i posmatraju izložene slike i skulpture, a kako su saopštili organizatori, ulaz je slobodan.