Vukosavljević: Srbija mora konkretno da deluje na zaštiti svoje kulturne baštine na Kosovu

vukosavljevic
Izvor: Tanjug

Srpski ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže da naše društvo i država nikada ne treba da odustanu od brige za svaki kamen srpske kulturne baštine na KiM jer ona predstavlja duhovnu kolevku našeg nacionalnog identiteta, i da Ministarstvo kulture nastoji da srpska kulturna baština bude predstavljena širom sveta, jer je i to važno za njen opstanak.

A da je ta baština sačinjena je od 1.300 manastira, crkava, crkvišta i drugih istorijskih svedočanstava materijalne kulture u opasnosti da bude prisvojena najbolje pokazuje reakcija Prištine na knjigu "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije", koja je stajala na stočiću tokom sastanka komesara EU za proširenje Olivera Varheljija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu.

Na fotografiju na kojoj se vidi knjiga ministarka spoljnih poslova Kosova Meljiza Haradinaj Stubla uputila je notu EK uz konstaciju da ta knjiga podstiče mržnju i da je u službi srpske propagande protiv nezavisnosti i suvereniteta Kosova.

"Istorisjki gledano prisustvujemo neverovatnim događajima u kojima jedna nacionalna manjina u Srbiji pokušava da prisvoji identitet srpskog naroda otimanjem i uniuštavanjem pravoslavne srpske kulturne baštine", kaže Vukosavljević, javlja Tanjug.

On je podsetio da je Ministarstvo kulture i informisanja do sada imalo vrlo žive kontakte sa Uneskom i da su u brojnim susretima sa njihovim zvaničnicima isticali neophodnost saradnje u zaštiti ugroženih srpskih dobara na Kosovu, te podseća i na pismo Unesku i rimskom papi u kojem su skrenuli pažnju na održavanje rimokatoličke mise na ostacima crkve u Novom Brdu.

"Dobili smo odgovor iz Vatikana da su razumeli problem i nakon toga se takve neprimerene stvari nisu ponovile. Albanski kler je pod izuzetnim uticajem Vatikana što nam pruža osnov za optimizam. Ohrabrujuće je što se deo naših manastira nalazi na listi Unesko - svetske ugrožene kulturne baštine i trenutno je pod zaštitom Kfora", podseća Vukosavljević.

On ističe međutim i poseban značaj prezentacije kulturne baštine i navodi da je na portalu za razmenu digitalnih međunarodnih projekata u oblasti kulture trenutno predstavljena reprezentativna izložba o svetskoj baštini na Kosovu, odnosno o slikarstvu manastira Visoki Dečani u preko 700 visoko kvalitetnih fotografija.

"Očekujemo da u narednom periodu portal obogatimo sa još reprezentativnih izložbi našeg nasleđa sa Kosova i Metohije", kazao je Vukosavljević i dodao da je Ministarstvo kulture i informisanja, u okviru svojih redovnih aktivnosti, u prethodnom periodu podržalo projekte u Kulturnom centru u Parizu koji su namenjeni upravo promovisanju kulturne baštine sa Kosova i Metohije.

"To se pre svega odnosi na izložbu Narodnog muzeja u Beogradu pod nazivom Detalji živopisa katedrale grada Prizrena, Bogoridice Ljeviške ali i izložbu o razvoju kulture Kosova i Metohije od perioda antike do 20. veka u realizaciji Kancelarije za Kosovo i Metohiju", kazao je Vukosavljević.

Ministarstvo je, dodaje, podržalo i mnogobrojne međunarodne aktivnostima Muzeja srpske pravoslavne crkve poput prezentacija nasleđa sa KiM na međunarodnom sajmu muzeja u Moskvi, ali i u oblasti digitalizacije i obradi predmeta iz riznica manastira Visoki Dečani i Pećke Patrijašije.
"Na taj način Muzej SPC biće u prilici da u narednom periodu predstavi digitalnu izložbu namenjenu i inostranoj publici", kaže Vukosavljević.

Ministar ukazuje da je neophodna stalna brige i pomoć za stanje baštine na KiM i ukazuje na veoma tužnu i zabrinjavajuću situaciju oko crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

“Ta crkva je godinama bila izložena rušilačkim napadima. Ministarstvo je nedavno odvojilo sredstva kako bi se obnovio zvonik i radovi na krovu završili", kazao je Vukosavljević i poručio da Srbija mora konkretno da deluje na zaštiti svoje kulturne baštine na KIM.

"Osim brige koja se verbalno izražava moramo obezbediti i materijalna ulaganja i osnaživanje nadležnih institucija. Učinićemo sve da Republički zavod za zaštitu spomenika kulture učinimo delotvornijim. Isti slučaj je sa Pokrajnskim zavodom za zaštitu spomenika kulture KiM koji je sada izmešten u Leposaviću. Moramo kroz stručnjake, materijalna sredstva, neposrednju saradnju sa međunarodnim institucijama voditi računa o našoj kulturnoj baštini ma gde se ona nalazila", kazao je Vukosavljević.

Narod koji pritisnut nevoljama dozvoli da njegova kulturna baština biva uništena ili preuzimana ne opstaje na istorijskij sceni, zaključuje on.