Čelnici Severne Mitrovice predstavili projekte koji se realizuju u toj opštini

Čelnici opštine Severna Mitrovica.jpg
Izvor: Kosovo Online

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić i predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nemanja Biševac predstavili su danas projekte koji su tokom ove godine u toj opštini realizovani ili je njihova realizacija u toku.

Radojević je istakao da su predstavnici opštine, kao jedan tim, zadovoljni rezultatima koji su postignuti uprkos okolnostima koje opština ima sa institucijama na centralnom nivou na Kosovu.

"Nije nikakva tajna da sa centralnim nivoom nemamo apsolutno nikakvu saradnju niti komunikaciju, ali baš zato mogu da kažem da sam danas jako zadovoljan, jer sam sa saradnicima, kao i sa svim ljudima koji rade u ovoj opštini mogu da predstavim naše rezultate. Prethodnih godina nije bilo ovako, ali nažalost sa sadašnjom vladom u Prištini evidentan je prvenstveno nedostatak adekvatne i kvalitetne komunikacije, koja bi najviše bila u interesu građana, ali na centralnom nivou to vide drugačije nego mi, iako je naša ruka uvek ispružena mi na centralnom nivou za sada nemamo sagovornika", rekao je Radojević koji je napomenuo da se Opština trudi da ravnomerno ulaže u sve segmente onoliko koliko je u mogućnosti.

Radojević se osvrnuo i na sve ono što je prethodnih godina urađeno i dodao da je to na ponos i opštinskoj samoupravi i građanima Severne Mitrovice.

"Ove godine akcenat smo stavili na putnu infrastrukturu. Svakodnevno imamo zahteve naših građana, ali našim budžetom, nažalost, ne možemo sve to da realizujemo. Nastavljamo sa ulaganjima u zdravstvo, obrazovanje, predškolsku ustanovu, osnovne i srednje škole. To su velike investicije i opet naglašavam da je sve to iz našeg budžeta i pri tom nismo zaboravili ni druge zajednice koje žive na teritoriji naše opštine", kazao je Radojević.

Zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić planove za projekte i aktivnosti za ovu godinu.

"Budžetom Opštine Severna Mitrovica svaki od ovih projekata je usvojen od strane Skupštine opštine Severna Mitrovica i odobren je od strane centralnih vlasti. Tenderske procedure su započete na vreme i svaka aktivnost je započete i realizacija svih aktivnosti ide u skladu sa dinamičkim planom i određene aktivnosti koje su planirane da budu započete i urađene u narednom periodu već su i finiširane", rekla je Hodžić.

Hodžić je i pojedinačno predstavila projekte koji su započeti.

Projekat "Izrade sale za kulturne aktivnosti“ u Osnovnoj školi „Branko Radičević“, a za čiju realizaciju je izdvojeno 7.580 evra je već završen iako je oktobar bio rok za završetak radova.

Osnovna škola „Aziz Sulejmani“ je kompletno renovirana i za to je utrošeno 11,798 evra, a i ovaj projekta je realizovan tri meseca pre roka.

Za uređenje igrališta i izradu zaštitne ograde u dvorištu Osnovne škole „Sveti Sava“ predviđena je suma od 17.746 evra i plan realizacije radova je od juna do oktobra, a i taj projekat je završen.

U predškolskoj ustanovi „Danica Jaramaz“ završena je izgradnja potpornog zida u parteru ove ustanove i za taj projekta su izdvojena sredstva u visini od 29.680 evra.

Projekat realizacije putne infrastrukture u Nemanjinoj ulici je u toku, ovo je prema rečima Hodžić izuzetno zahtevan projekat jer je predviđena i zamena kanalizacione i vodovodne mreže kao i rasvete što će povećati i bezbednost u ovoj ulici. Za taj projekat je izdvojeno 245.581 evro.

U Mikronaselju su započeti radovi na reparaciji i opremanju teretane na otvorenom. U tom etnički mešovitom naselju ova investicija predviđa reparaciju već postojećih sprava i postavljanje novih sprava za vežbanje. Planom je predviđeno da se za projekat utroši 11.869 evra.

Projektom je za uređenje javnih i zelenih površina u Severnoj Mitrovici izdvojeno 87.058 evra i a biće obnovljene sve zelene površine na kojim će građani provoditi svoje slobodno vreme. Plan je da se radovi završe pre oktobra kada je rok za završetak radova.

U Medicinskoj školi sa domom učenika u Severnoj Mitrovici projektom će biti renovirane učionice i toaleti, a za to je izdvojeno 58.690 evra.

Opština Severna Mitrovica izdvojila je i 98.250 evra za renoviranje radionica i hodnika u Srednjoj tehmičkoj školi „Mihajlo Petrović Alas“, a rok za završetak radova je takođe oktobar 2022. godine.

Za rekonstrukciju Uice Vlade Ćetkovića izdvojena su sredstva u visini od 243.987 evra, kako bi se poboljšao saobraćaj u toj ulici.

U Ulici Tanasko Rajić radiće se reparacija javne rasvete i za to je izdvojeno 28.858 evra.

Kao poslednji projekat koji je danas predstavljen u zgradi Opštine Severna Mitrovica je reparacija dela trotoara u ulici Ivo Lola Ribar za to je izdvojeno 19.802 evra i očekuje se da će i ovaj projekat biti završen pre roka.