Gimnazijalci organizuju proteste zbog zagađenja reke Gračanke

Plakat koji poziva na proteste
Izvor: Kosovo Online

Učenički parlament prištinske Gimnazije, čije je sedište u Lapljem Selu, organizuje proteste zbog otrova koji nepoznati zagađivač godinama ispušta u korito reke Gračanke, saznaje Kosovo Onlajn.

Protesti učenika Gimnazije biće organizovani u ponedeljak 4. novembra, a povodom Međunarodnog dana čistog vazduha, koji se 3. novembra obeležava u čitavom svetu, kaže predsednica učeničkog parlamenta i učenica četvrtog razreda gimnazije Anđela Stanojević.,

„Naš učenički parlament je odlučio da se i mi uključimo u borbu za čist vazduh i životnu sredinu. Građani Lapljeg Sela ovog leta su organizovali proteste protiv zagađene reke i neprijatnog mirisa koji se širi duž korita reke, ali, na žalost, to nije imalo efekta. Tim povodom, učenici su doneli odluku da daju svoj doprinos, a nama će se u akciji priključiti i učenici Srednje ekonomsko–trgovinske škole iz ovog mesta", rekla je ona.   

Stanojević ističe da su preko društvenih mreža, Fejsbuka i Instagrama, učenici pozvali svoje vršnjake iz ostalih srednjih škola sa centralnog Kosova da se priključe akciji.

„Budući da će se i oni, najverovatnije sledeće godine, useliti u novi objekat srednjoškolskog centra čija se izgradnja privodi kraju a koji se nalazi u neposrednoj blizini „smrdljive reke“ osetiće i oni koliko znači udisati čist vazduh", rekla je Stanojević za Kosovo Onlajn. 

Protest učenika u Lapljem Selu biće organizovan u 11 časova pod sloganom „Imamo pravo da dišemo zdravo - da se čuje ko nas truje“.

Već sutra će gimnazijalci u Gračanici i okolini lepiti plakate kojim pozivaju meštane na proteste za čistu reku i vazduh. Plakati su kreativna ideja učenice Kristine Vasić.