Gračanica uskoro dobija i svoje “pametne klupe”

Gračanica - panorama
Izvor: Kosovo Online

Takozvane pametne klupe, koje će osim predaha građanima omogućiti punjenje mobilnih uređaja i korišćenje interneta, biće postavljene na nekoliko lokacija u Gračanici, saošteno je iz Opštine Gračanica.

U pitanju je pilot projekat čije je realizacija predviđena u Opštini Gračanica, a za koji je sporazum o sufinansiranju sa prestavnicima Asocijacije kosovskih opština (AKO) potpisao predsednik Srđan Popović u prisustvu odeljenja za ekonomski razvoj.

„Ugradnja pametnih klupa u školama i na javnim površinama“ deo je projekta Asocijacije kosovskih opština sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), pod nazivom „Podrška opštinama na Kosovu preko AKO-a u sprovođenju energetske efiksnosti na lokalnom nivou“.

Solarna energija kojom se napajaju pametne klupe idealno je rešenje, jer ne zahteva održavanje i potpuno je besplatna, a zbog energije koju koriste takođe pogoduju i životnoj sredini.

Na nekoliko lokacija u Gračanici uskoro će biti postavljene četiri “pametne klupe”, koje će uz pomoć solarne energije građanima omogućiti da dopune baterije na mobilnim uređajima i koriste besplatan internet. Na njime će moći će da se pune i električni bicikli.