Mladi u Gračanici kroz biciklizam promovišu turizam

Iako su odavno automobili zamenili bicikle, mladi u Gračanici odlučili su da ponovo ove dvotočkaše vrate na ulice. Cilj im je i da promovišu turizam kroz biciklizam, ali i biciklizam kroz turizam.

"Mi smo započeli projekat sa Evropskom unijom gde su nas podržali sa 24 bicikle. Namera nam je da ubuduće povećamo korišćenje bicikala i od lokalnih ljudi, ali i da turistima koji dolaze svakodnevno da posećuju Gračanicu olakšamo da posete i neka druga mesta", kaže za RTS Petar Đorđević iz organizacije "Mlada aktivna Gračanica".

 “Prva biciklistička tura okupila je osnovce koji su naučili da je 'Ulpiana' napravljena u 1. veku, da je sagradio car Trojan i da je bio jedan od najvećih gradova. Saznali su i da je manastir Gračanica sagrađen u srpsko-vizantijskom stilu", kaže Petar Božidarević. On dodaje da je grupa članova "Mlada aktivna Gračanica" posle nekoliko sati vožnje posetila Novo Brdo sa ciljem da promovišu da je ovo srpska srednjovekovna tvrđava, uprkos težnji nekih da je prikažu drugačije.

U Gračanici nema biciklističkih staza, a ko se odluči za vožnju dvotočkašem može to učiniti magistralom ili trotarom, ako ima mesta za prolaz zbog nepropisno parkiranih automobila. Đorđević ističe da je dobra vest da se trenutno radi na urbanizaciji Gračanice.

“Naveli smo da je jedna od važnih stvari koju treba da urade i izgradnja biciklističke staze kroz celu Gračanicu", dodaje Đorđević.

U Gračanici postoje brojni lokaliteti koje turisti mogu da vide, a pored istoimenog srednjovekovnog manastira tu su spomenici ličnostima iz srpske srednjovekovne istorije, arheološko nalazište "Ulpiana" iz rimskog doba. Lepotama ovog kraja nije odolela ni Amerikanke Džozi Menzel koja je život u Čikagu zamenila životom na Kosovu.

"Živim sad u Lapljem Selu blizu Gračanice. Predajem engleski i muziku, ja sam ovde samo zato što volim ovde", ističe Džozi Menzel.