Nove mere u zaštiti od koronavirusa u Severnoj Mitrovici

Severna Mitrovica, pranje ulica
Izvor: kosmitrovica.rs

Opštinski štab za vanredne situacije privremenog organa Kosovske Mitrovice saopštio je da su, u cilju zaštite od koronavirusa, od danas na snazi nove mere zaštite, koje između ostalog podrazumevaju i skraćeno radno vreme prodavnica, a građani su u obavezi da prilikom izlaska iz domova nose zaštitne maske.

U cilju smanjenja kretanja ljudi, usvojen je predlog vlasnika maloprodajnih objekata, da radno vreme prodavnica od danas bude od 6 do 16.30 časova.

Takođe dogovorene su nove mere kojih treba da se pridržavaju zaposleni u maloprodajnim objektima, a koje podrazumevaju da je jedan od zaposlenih dužan da stoji na ulazu u prodavnicu i sprejom za dezinfekciju prska ruke svakom kupcu pri ulasku u prodavnicu.

Istovremeno u prodavnici ne sme biti više od tri kupca i svi kupci koji čekaju u redu za ulazak u prodavnicu, moraju biti udaljeni na propisnom rastojanju od dva metra.

Taj štab za vanredne situacije saopštio je da od danas, u cilju zaštite zdravlja i sprečavanja pojave i širenja virusa КOVID 19, nalaže održavanje lične higijene, što češće pranje ruku, obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica prilikom izlaska iz svojih domova, održavanje rastojanja od 1-2 metra prilikom susreta sa drugim osobama, ne izlaženje iz kuća bez preke potrebe, zabranu okupljanja na igralištima i parkovima za decu i starije i zabranu okupljanja više od pet osoba u zatvorenim prostorija i na otvorenom prostoru.

J.P. „Direkcija za građevinsko zemljište i puteve“ i J.P. „Direkcija za stambeni i poslovni prostor“, formirali su timove u koje su uključeni zaposleni, a koji će u cilju pomoći i podrške zaposlenim u Zavodu za javno zdravlje, učestvovati u akciji dezinfekcije ulaza svih stambenih zgrada u Severnoj Mitrovici.

Za realizaciju ove akcije Opštinski štab za vanredne situacije, obezbedio je potreban broj pumpi i dezinfekcionih sredstava.

Takođe upućen je poziv svim starijim građanima, koji nemaju rodbinu ili nisu u mogućnosti da na drugi način nabave osnovne životne namirnice, da mogu svakoga dana u periodu od 8 do 18.00 časova podneti zahtev za pružanje pomoći oko dostave životnih namirnica, pozivom na sledeće brojeve telefona:  028 / 421 - 140  i 028 / 421 – 141 i 064 / 852 - 37 – 15 (Viber poziv za gluva i nagluva lica).