Obeležen Dan opštine Gračanica

Gračanica
Izvor: © Kosovo Online

Povodom praznika Male Gospojine, u manastiru Gračanica liturgiju je služio arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve i sestrinstva manastira Gračanica. Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović čestitao meštanima praznik.

Liturgiji u manastiru i litijama prisustvovali su i predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, predsednik privremenog organa Skupštine grada Prištine u Gračanici Ljubinko Кaradžić, predsednik Odbora za pomoć Srbima na Кosovu iz Banjaluke Milorad Arlov, kao i veliki broj vernika iz Gračanice i okolnih mesta.

Nakon liturgije i pričešća, okupljeni vernici tradicionalno, kako ovaj praznik nalaže, pošli su u litije ulicama Gračanice.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je meštanima Malu Gospojinu i poželeo im da praznik koji je ujedno i slava opštine proslave u zdravlju, miru i dobrom raspoloženju, prenosi RTV Kim iz Čaglavice. 

"Кao i svake godine raduje me da je Dan opštine Gračanica i ove godine okupio veliki broj gostiju i drago mi je da ljudi sa radošću dolaze u Gračanicu. Potrudili smo se da i ove godine imamo puno manifestacija povodom Dana opštine, puno smo omladine i dece uključili u događaje. Atmosfera je veoma pozitivna i to me raduje", kazao je Popović.

Čestitke povodom Dana opštine Popoviću je uputio i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić

Mala Gospojina ili rođenje Presvete Bogorodice je crkveni i narodni praznik kojim se slavi rođenje Bogorodice Marije.

Ovaj praznik spada u red najvećih crkvenih praznika. Obeležava se 21. septembra svake godine.