Obeležena gradska i hramovna slava Severne Mitrovice

Proslava gradske slave
Izvor: Kosovo Online

U prisustvu velikog broja vernika i žitelja Severne Mitrovice danas je u tom gradu proslavljena hramovna i gradska slava.

Obeležavanje je počelo svetom arhijerejskom liturgijom koju je u hramu Svetog Dimitrija služio episkop raško – prizrenski vladika Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monašta ove eparhije.

On je u obraćanju naglasio da se sveti velikomučenik Dimitrije danas slavi svuda, a najviše u njegovom rodnom gradu Solunu gde je postradao za Hrista i za pravdu, jer nije hteo da se odrekne živoga boga i sve je žrtvovao, i sebe, da bi sačuvao veru u Hrista.

“Naš gospod je ljubav i uči nas da ljubimo Boga, da ljubimo jedni druge čak i one koji nas mrze, da nemamo mržnju ni prema njima. Ako se tako vladamo gospod će biti ispred nas i voditi nas kroz život, vojevati za nas i pobeđivati naše neprijatelje”, rekao je vladika Teodosije.

On je dodao da nam velikomučenici šalju poruku i govore da u našem vremenu u kome živimo moramo da više pazimo na veru i obraz, “na ono što su nam preci ostavili i da možemo svoj život izgubiti, ali dušu našu da ne izgubimo”.

Proslavi gradske i hramovne slave prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić koji je u Severnu Mitrovicu preneo „ljubav i solidarnost srpskog naroda, toplu i bratsku podršku svih Srba koji gde god živeli znaju da je Kosovska Mitrovica jedan od  temelja na kojima počiva, ne samo srpski narod na KiM, nego odbrana srpskog identiteta, srpske misli i srpskog duha gde god naš narod živeo".

„Želim vam da vašu slavu dugo godina obeležavate u miru, da dočekate mnogo bolje, lepše i slobodnije dane, da svi zajedno slavimo pobede i uspehe na šta nas opominje i današnja slava i sećanje na Svetog Dimitrija Solunskog po kome ovaj grad nosi ime. Neka bi i ova naša Kosovska Mitrovica bila za srpski narod pobedonosni grad, grad nove snage, istrajnosti i besprimernog duha otpora nepokolebljivosti opstanku i vere u budućnost srpskog roda kakav je bio u prethodnim decenijama“, rekao je Đurić.

Sugrađanima je slavu čestitao i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, a obeležavanju su prisustvovali i čelnici Srpske liste.

Osim sečenja slavskog kolača, na trgu kod spomenika Knezu Lazaru obavljeno je i lomljenje Mitrovdanskog kolača u kojem se već tradicionalno nalazi zlatnik sa likom Svetog Dimitrija, dar Odbora za pomoć Srbima na KiM iz Republike Srpske.

U porti hrama Svetog Dimitrija obavljeno je i osvećenje novoizgrađenih trpezarija, a vladika Teodosije je zahvalio svima koji su pomogli i učinili sve da crkvena opštine Mitrovica posle 16 godina dobije prostor u kojem može dočekati goste za slavu, ali i za duhovne i druge aktivnosti koje se organizuju u ovom gradu.