Osnovcima škole „Sveti Sava“ predstavljena umetnička dela

Izlozba slika Mitrovdanski salon kulture
Izvor: Kosovo Online

U okviri „Mitrovdanskog salona kulture“ koji se i ove godine tradicionalno održava u organizaciji Kulturnog centra „Dragica Žarković“ učenici osnovne škole „Sveti Sava“ iz Severne Mitrovice imali su danas priliku da uživaju u umetničkim delima nastalim tokom likovne kolonije „Mladen Popović“.

„Ovaj program čini više sadržaja, ali jedan od najznačajnijih je otvaranje izložbe slika i ikona povodom Mitrovdana u Osnovnim školama Sveti Sava i Branko Radičević.

Naš cilj je da slike nastale na likovnoj koloniji Mladen Popović budu prisutne u javnosti, a nema lepšeg prostora za to od mitrovačkih osnovnih škola. Na ovaj način mi oplemenjujemo njihov prostor u kojem stiču nova znanja“, rekao je za Kosovo Onlajn direktor Kulturnog centra „Dragica Žarković“ Miodrag Radomirović.

On je naglasio da zaposleni u ovoj kulturnoj ustanovi imaju brojne ideje koje bi želeli da realizuju, ali da im već gotovo dve decenije veliki problem predstavlja nedostatak sopstvenog prostora za rad.

Ipak, kako kaže, kroz filmske i pozorišne programe, likovne izložbe i akcije „školama u pohode“ napravi se lep mozaik kulturnih dešavanja.

„Naš osnovni zadatak je očuvanje srpske kulturne i duhovne baštine na Kosovu i Metohiji što je i deo strategije razvoja kulture države Srbije. Na taj način mi obavljamo sve zadatke koje je pred nama postavilo Ministarstvo kulture Republike Srbije, lokalna samouprava i cilj nam je da svi ti programi budu na visokom nivou.

Uz podršku Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju uspevamo da realizujemo sve ono što smo zacrtali“, rekao je Radomirović.

Kazivanjem stihova i prigodnim programom učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ još jednom su pokazali da imaju veoma uspešnu literarnu i dramsku sekcije koje je svoj kvalitet potvrdile i na republičkim takmičenjima.

„Ovo je lepa prilika da škola bude podrška Kulturnom centru, kao što su oni nama uvek podrška za ono što mi radimo. Osnovna škola „Sveti Sava“ ima tradicionalno jaku literarnu i dramsku sekciju i to u svakoj prilici kada god treba možemo da pokažemo. Jer, rad u školi se zasniva na tome da deca budu kreativna, aktivna i da učestvuju u programima koje organizuje naš grad i naše institucije“, rekao je za Kosovo Onlajn direktor OŠ „Sveti Sava“ Miodrag Jovanović.