Pojačane kontrole prehrambenih proizvoda zbog letnje temperature, kazne rigorozne

hrana
Izvor: pixabay.com, ilustracija

Odeljenje inspekcije u opštini Gračanica poručilo je da su zbog povećanja spoljašnje temperature pojačane i kontrole ispravnosti prehrambenih proizvoda u marketima i ugostiteljskim lokalima na teritoriji opštine i ističu da su kazne za neispravnu hranu rigorozne, prenosi RTK 2.

 

Odeljenje inspekcije i inspektori zaduženi za kontrolu stalno obilaze markete i ugostiteljske objekte i druge ekonomske subjekte koji su zaduženi za proizvodnju i distribuciju hrane. Kazne za prekršaj za fizička lica su do 300 evra, dok su za pravna lica do 3000 evra" rekao je direktor odeljenja za inspekciju u opštini Bračanica MIloš Aritonović.

Iz udruženja “Potrošač” kažu da građani Kosova prilikom kupovine nailaze na raznorazne proizvode sumnjivog porekla kao i da često dolazi do zloupotrebe proizvoda kojima je istekao rok.

"Proizvodi koji ulaze nelegalnim tokovima normlano da su nesigurni. Ono što mi primećujemo po marketima je da ima svašta. Hranu sa isteklim ili prerađenim rokom trajanja ili hranu koja ima sumnjive sastojke u sebi. Takođe ima dosta hrane koja nema deklarisanu težinu”, rekao je Seljatin Kačaniku iz NVO “Potrošač”.

Kačaniku ističe da posebno treba izbegavati kupovinu hrane sumnjivog porekla kao i da je važno da kupac bude informisan.