Poljoprivrednici iz Gračanice dobili opremu za uzgoj maline

Pomoć poljopivrednicima iz Gračanice
Izvor: Facebook

Deset poljoprivrednika sa teritorije opštine Gračanica dobilo je danas neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline, saopštila je Srpska lista iz Gračanice na Fejsbuku.

"Plan je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju“, rekao je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

Kroz projekat švajcarskog Karitasa „Održivi i inkluzivni ruralni ekonomski razvoj“, koji finansira Austrijska razvojna agencija, a sufinansira Opština Gračanica, podržano je deset poljoprivrednika - kooperanata za proizvodnju maline na ukupnoj površini od jednog hektara.

Zahvaljujući ovom projektu poljoprivrednici su dobili neophodnu opremu za proizvodnju maline na površini od 10 ari (sadnice, sistem za navodnjavanje i drugu opremu) u cilju povećanja obima proizvodnje i kvaliteta roda, navedeno je u saopštenju.

Porodica Marka Todorovića iz Gračanice koja se malinarstvom bavi poslednjih pet godina dobila je hladnjaču.

"Imam malinu na površini od 25 ari i svake godine problem je otkupna cena, zbog toga što nemamo gde da je skladištimo, pa je prodajemo kada je najniža. Kroz ovaj projekat dobio sam hladnjaču koja će u ovom slučaju biti sabirni centar za voće svih kooperanata koji su ove godine podigli zasade, ali i svih drugih koji od ranije imaju malinu, ali su takođe imali problem njenog skladištenja. Na ovaj način nastupaćemo zajedno i ostvariti bolju otkupnu cenu“, ističe Todorović.

Todorović kaže da je formirano Udruženje malinara „Ulpius“, te da je planirano proširenje proizvodnje maline na povrišini od tri do pet hektara, čime bi se poboljšala proizvodnja i ostvarila bolja otkupna cena.

Predsednik opštine Gračanica ističe da su ovakvi projekti jedan od načina da se pomogne i razvije sektor poljoprivrede.

"Plan nam je da ulažemo i podstaknemo veću poljoprivrednu proizvodnju i zato su veoma važni ovakvi i slični projekti. Zbog daljeg napretka i boljeg života važno je da se nastavi za razvojem celokupne privrede. Drago mi je da smo uspeli da uspostavimo dobru saradnju sa Austrijskom kancelarijom i u roku završimo projekte koje smo ovde planirali. Nadam se da ćemo nastaviti saradnju i biti partneri na sličnim projektima, s obzirom da je ovo ruralna sredina i da ima potencijala za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Danas smo na imanju Todorovića i ovde ćemo se još jedno okupiti kada malina rodi, da vidimo kako se projekat sprovodi“, kazao je Popović.

Direktorica Austrijske razvojne agencije na Kosovu Sandra Horina ističe da je ovo najveći i najvažniji projekat te agencije u poljoprivredi koji se osim u Gračanici sprovodi u još nekoliko opština.

"Cilj projekta je da pomogne ljudima da ostanu ovde i žive od svog rada, da se na održiv način oživi poljoprivredna proizvodnja istovremeno vodeći računa o životnoj sredini jer se čitav projekat zasniva na organskoj proizvodnji“, kazala je Horina.

Direktor švajcarskog Karitasa na Kosovu“ Gerhard Šaumberger je rekao da je projekat podržan u cilju ekonomskog osnaživanja  tih porodica.

"Naša je želja i da ostale poljoprivrednike stimulišemo da krenu sa procesom proizvodnje bobičastog voća“, dodao je Šaumberger.

Osim opreme koju su dobili za uzgoj maline, projekat podrazumeva i neophodne obuke poljoprivrednika.