Privremeno obustavljena gradnja zgrade pored kuće porodice Miljković u Lipljanu

Lipljan
Izvor: Kosovo Online

Radovi na izgradnji stambene zgrade pored kuće i dvorišta porodice Miljković u Lipljanu su obustavljeni i biće nastavljeni kada investitor podigne potporni zid zbog opasnosti da se kuća u kojoj Miljkovići žive uruši zbog kopanja temlja dubine više od četiri metra.

Miljkovići kažu da ih komšija Albanac nije obavestio i upoznao sa projektom izgradnje. Bili su zaprepašćeni kada su ugledali više metara duboku rupu pored njihove garaže i kuće.

Pozvali su inspekciju koja je obustavila radove i naložila investitoru da celom dužinom dvorišta izgradi potporni zid.

“Kada su otišli inspektor i policija odmah su nastavili da kopaju, tako da sam morao opet da zovem inspekciju i policiju. Oni su ponovo došli, ali su bili na njihovoj strani i nisu zaustavili radove. Morao sam da reagujem i kazao policiji da fotografiše trenutno stanje i da se radovi obustave do utorka kada očekujem da iz katastra dobijem informacije koliko je neophodno da se udalje od mog imanja kako bi nastavili radove”, objašnjava Nenad Miljković.

Investitor i komšija Miljkovića, Šekuran Zani, kazao je da se radovi izvode prema projektu za šta ima neophodnu dokumentaciju i dozvole opštine Lipljan. Tvrdi da je deo parcele gde se nalaze garaža i pomoćni objekti njegova imovina sa čime su Miljkovići upoznati i koji su obećali da će angažovati geometra.

“Mislim da nije dobro od komšija što su ovo pretvorili u politički problem i da su ga tako i predstavili. Preduzeli smo mere zaštite za njih. Sagradićemo neku vrstu betonskog zida kako se ne bi osećali uznemirenim i zabrinutim. Trenutno smo prekinuli radove prema njihovoj strani i verujem da ćemo uskoro da napravimo taj zid kako bi izbegli sve rizike”, rekao je Zani.

Zani  navodi da je zamolio Miljkoviće da urade ugovor odgovornosti, ukoliko izvođač napravi štetu na kući, na šta oni nisu pristali.  S druge strane Momčilo Miljković kaže da nisu obavešteni  o radovima i smatraju da se radi o pritisku da se isele. 

 “Sve to će da šteti nama, ali šta da radim, moram da se borim da mi ne sruše kuću i da sve bude po propisu i rastojanju .To što neću da vidim sunce to je sada druga stvar. Šta da radim, ne mogu da se borim protiv njih”, rekao je Momčilo Miljković.

U Lipljanu sve je više novosagrađenih višespratnih zgrada koje se grade na imanjima koja su Srbi prodali Albancima. Porodica Miljković je odlučna u tome da opstane u ovom gradu i zaštiti svoju imovinu.

Poslednji Janjičar
10. Maj 2021.
Ovaj problem (da je sreće kao što nije) mogao se izbeći pre početka radova.

Investitor zajedno sa onima koji su zaduženi za urbanizam i planiranje, znajući svesno gde će biti objekat tj. zgrada mogli su lepo da pozovu njihovog komšiju i da mu objasne i predvide mogući problem i tako izbegnu reč koja se zove POLITIKA.
Ovo je saradnja, komunikacija, itd. Gde se problemi pre početka gradnje svode ili dovode na minimum.

Ovako?

Nerviranje u nedogled.
Mali Mrav
10. Maj 2021.
Takve stvari se dešavaju na svakom dijelu Balkana. To je kriminal a ne Plitika.
To je zakon Jačega ko bolje podmaže stigne dalje. Ne bitno nacionalna pripadnost.
Poslednji Janjičar
10. Maj 2021.
@ Mali Mrav

ako Vi tako navodite, znači da poznajete odlično stanje na terenu.
Neću protiviti Vašim rečima.

Ubeđen sam da smo se razumeli ovako na daljinu. Ovakvih i sličnih primera jakih nad slabima je suviše
u svim zemljama Zapadnog Balkana i oni koji su nemoćni, slabi, nezaštićeni zbog straha trpe i ćute.
Mali Mrav
10. Maj 2021.
Iako taj slučaj ne znam ali prepotstavljam i mislim da si Potpuno si u pravu. Nažalost!!!!