RTK2: Andrejevići iz Gornje Gušterice proizvode organske jagode

jagode
Izvor: RTK2

Porodica Andrejević iz Gornje Gušterice jedna je od retkih na centralnom Kosovu, koja se bavi proizvodnjom jagoda, javlja RTK 2.

Već četvrtu godinu zaredom, na parceli od 50 ari uzgajaju oko 16.000 sadnica jagoda sorte Zenga.

Kažu da je u ovom poslu važno sigurno tržište, kojim je ova porodica zadovoljna.

"Sve organski, na startu ih malo prihranimo i posle ovako, navodnjavamo ih kap po kap. Imaju dobar rod, ovako su krupne, nisu loše nadam se da će biti oko 5 do 6 tona od ove parcele, kao što je bilo i do sada. Prošle godine brali smo i ja kažem ljudi ostavljajte, ne berite sve, kad ja berem i okrenem se, a iza mene sve crveno tako brzo, ali sunce je bilo jako“, kaže Slaviša Andrejević.

U zavisnosti od sorte, berba jagoda počinje polovinom maja.

To je ujedno najzahtevnija i najostetljivija faza posla, jer se strogo mora voditi računa da prilikom ubiranja plodova ne dođe do oštećenja.

"Brali smo skoro ceo dan, počeli smo  oko 10 završili smo kad je pao mrak. Dosta je teško, da se plevi, da se šišaju kad je sezona, ništa nije lako“, kaže Zorica Andrejević.

Zagarantovano tržište i pristojna cena imaju važnu ulogu kod proizvodnje.

"Sve prodamo, juče smo skupili 200 korpica, sve smo prodali tu pored puta, nigde još nismo nosili. Odnesemo do marketa ili u hladnjaču kada ih ima mnogo“, kaže ona.

Iako su ulaganja velika, poručuju da je ovo isplativ posao.

"Subvencije dobijamo sa kosovske strane redovno, svake godine, sad ove godine zbog korone ne znam, ali ovo drugo sve sami, niko nam ništa nije pomogao, ja, žena, četvoro dece, drugari, prijatelji. Imam i radnike prošle godine sam imao dvadeset dvoje što su brali", kaže Slaviša Andrejević.

Kvalitetno zemljište sa dovoljno vlage i dosta sunca je ono što jagodama odgovara. 

Proizvodnja jagoda je posao koji ne sme da čeka nego se mora završavati na vreme, a Andrejevići su dobar primer da jagoda, zbog svoje isplativosti, može biti dobar izbor za voćare, zaključuje RTK 2.