Severna Mitrovica obeležava Svetski dan prevremeno rođene dece

Svetski dan prevremeno rođene dece
Izvor: Kosovo Online

Danas se obeležava Svetski dan prevremeno rođene dece, a povodom toga u Severnoj Mitrovici će večeras spomenik knezu Lazaru biti obasjan ljubičastom bojom koja simbolizuje dan prevremeno rođenih „boraca“.

Kako saopštava Udruženje roditelja prevremeno rođene dece „Mali Div“, oko 4.000, odnosno svaka 11. beba u Srbiji se rodi prevremeno, a to donosi mnogobrojne izazove za decu i njihove roditelje.

Zahvaljujući Privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica u gradu na Ibru se već treću godinu zaredom obeležava ovaj dan, a povodom njega su I u školama I predškolskim ustanovama organizovane prigodne svečanosti.

Predsednik PO opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekao je za Kosovo onlajn da je ovo poseban dan za svu decu koja su prevremeno rođena.

“Ovo je samo još jedan dan kada pokazujemo da su nam naši najmlađi sugrađani najbitniji.  Ljubičasta boja biće danas simbol Kosovske Mitrovice I pozivam građane da se od 18 sati pridruže skupu kod Lazara I na taj način pošaljemo sliku celom svetu da je Kosovska Mitrovica svetski grad”, rekao je Spirić.

Roditelji čija su deca prevremeno rođena tradicionalno se okupljaju u popodnevnim satima kod spomenika knezu Lazaru.

“Mali divovi”, različitih godina obučeni u ljubačastu odeću, šetnju gradskim šetalištem sa ljubičastim balonima pokazuju solidarnost sa svim prevremeno rođenim bebama I pružaju podršku roditeljima kroz borbu za uspešan razvoj novorođenčeta.