Smrad iz Gračanke sve veći problem za žitelje Lapljeg Sela i Preoca

Reka Gračanka
Izvor: © Kosovo Online

Neprijatan miris jakog intenziteta, već petu godinu širi se duž korita reke Gračanke u središnjem delu Lapljeg Sela i jednim delom susednog srpskog sela Preoca, stvarajući velike probleme domaćinstvima koji žive u neposrednoj blizini.

Iz Opštine Gračanica poručuju da je zagađivač sa teritorije opštine Priština, a mišljenje meštana ovih sela je da se radi o privatnoj firmi iz Ajvaliji koja u reku ispušta opasne materije.

To dovodi do međuopštinskog problema jer se zagađivač nalazi na teritoriji opštine Priština, a cevi u opštini Gračanica.

„Mi smo locirali neke cevi odakle se ispušta otpadna voda u korito Gračanke i ukoliko gradske vlasti Prištine ne preduzmu konkretne korake samoinicijativno ćemo ih zatvoriti”, rekao je za Кosovo Online gradonačelnik Gračanice Srđan Popović. On dodaje da je na teren izlazila i jedna zajednička inspekcijska ekipa iz Gračanice i Prištine, ali nije bilo razultata.

„Кao gradonačelnik moram da preduzmem nešto ne bi li sprečio zarazu i ne bi li uslovi života  bili bolji, jer ovo zaista nema smisla i prelazi sve granice trpeljivosti“, rekao je Popović i naglasio da su meštani Preoca i Lapljeg Sela s razlogom revoltirani, ali i uplašeni za zdravlje svoje dece.

Sećajući se kada je voda u reci bila čista i kada su se u njoj deca kupala, osamdesetogodišnja Ljubinka Кostić iz Lapljeg Sela kaže da ne pamti da je ikada bilo gore.

“Od nesnosnog smrada ne možemo ni prozore da otvorimo, a vodu iz bunara ne koristimo godinama. Tu su i rojevi komaraca od kojih ne možemo da živimo”,- priča ova starica.

Umesto kreketa žaba koji se ranije čuo, žitelje čiji su domovi uz reku budi neopisiv smrad koji je naročito intezivan u večernjim i ranim jutanjim časovima.

„Ma, smrdi i leti i zimi, ali je sad zbog ovih vrućina najgore“, kaže u prolazu meštanin Preoca.

Neprijatan miris je, po priči Srba u ovom mestu, posebno nesnosan kada rekom poteče bela tečnost za koju sumnjaju da je opasan otrov.

„Od kada su počeli da puštaju tu belu vodu, mi kreket žabe nismo čuli, sve ih je to pobilo“, kaže Živko Načić (87).

Osim žiteljima, smrad iz Gračanke smeta i vlasnicima ugostiteljskih objekata koji iz dana u dan imaju sve manje gostiju.

„Gostima hotela ljubazno preporučujemo da ne otvaraju prozore, ali i pored toga imamo žalbe da zbog smrada nisu mogli da spavaju. Nešto hitno mora da se preduzme, jer ovo više ne može da se toleriše “, - kaže Dalibor Jocić, radnik hotela “Konstantin” u Lapljem Selu.